Osudy cestovatelských legend Zikmunda a Hanzelky představuje nová publikace S Tatrou kolem světa

Osudy cestovatelských legend Zikmunda a Hanzelky představuje nová publikace S Tatrou kolem světa 90%

Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka - dvě jména, která jsou bezesporu známá všem fanouškům cestování, tatrovek i neobyčejných příběhů. Jejich cestovatelské příběhy okouzlují generace čtenářů. Ti si nyní mohou připomenout příběhy svých oblíbenců v působivé publikaci, která přináší kromě detailních informací také dobové materiály i mnoho fotografií.

“Účelem cestování je posílení moudrosti u sebe i u jiných.” Tento citát Jana Ámose Komenského se stal motem cestovatelské dvojice Zikmunda a Hanzelky, jejichž příběh v působivé knize s názvem Zikmund a Hanzelka - s Tatrou kolem světa shrnul František Emmert, spisovatel a autor literatury faktu o moderních dějinách. Jeho dílo je výjimečné svou komplexností, která nabízí požitek nejrůznějšího druhu. 

Nejedná se totiž jen o text s nejdůležitějšími fakty, ale příběh dokreslují i dobové fotografie, které pořizovali cestovatelé během svých cest. Součástí knihy jsou i otisky nejrůznějších dokumentů, dopisů i reportáží, které Zikmund a Hanzelka psali z cest pro československé magazíny. To vše vytváří dohromady ucelený komplex, který přináší čtenáři nebývalý vhled do životů těchto dvou českých cestovatelských legend, které s Tatrou 87 projeli téměř celý svět. 

Knihu, která se dostala na pulty knihkupectví na konci loňského roku, vytvářel Emmert ve spolupráci se spolupracovníky archivu Archivu H+Z a za aktivní spolupráce Miroslava Zikmunda. Díky zmíněné kombinací nejrůznějších materiálů připomíná každá stránka spíš výstavní panel. Čtenář si tak může chvílemi připadat, jako kdyby se procházel rozsáhlou expozicí. Kniha nejprve základní životopisné údaje a informace o dětství hlavních hrdinů, přičemž se logicky zaměřuje na Zikmunda a Hanzelku odděleně.  

Na svou první společnou cestu se vydává v té době ještě neznámá dvojice 22. dubna 1947. Stránky knihy sledují každý jejich ujetý kilometr, představují jejich plány a komplikace, s nimiž se museli při cestách potýkat. Čtenářům přibližují to, jak velké historické události komplikovaly osudy dvou cestovatelů i jak se vypořádali s nastoupivším komunistickým režimem v Československu.  

Kniha ale sleduje osudy jejích hrdinů i poté, co uskutečnili svou druhou cestu. Jak na ně reagovali lidé v rodném Československu? Co říkali vládní komunističtí představitelé na jejich kritické poznatky ze Sovětského svazu? A jaký měli vztah s Václavem Havlem? To vše se čtenáři dozví, když dočtou knihu až dokonce. Což nebude určitě tak těžké, protože příběh přináší neuvěřitelně poutavý.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Osudy cestovatelských legend Zikmunda a Hanzelky představuje nová publikace S Tatrou kolem světa Osudy cestovatelských legend Zikmunda a Hanzelky představuje nová publikace S Tatrou kolem světa Osudy cestovatelských legend Zikmunda a Hanzelky představuje nová publikace S Tatrou kolem světa
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!