Olomouc ožije festivalem Jeden svět už příští týden!

Olomouc ožije festivalem Jeden svět už příští týden! 

V Olomouci se příští týden koná festival dokumentárních filmů o lidských právech. Jeden svět čeká letos již osmnáctý ročník, který oslaví řadou novinek. Chybět nebudou ani doprovodné akce.

Letošním tématem festivalu je Umění spolupráce. Organizátoři vybrali toto téma s ohledem na situaci, která panuje nyní ve světě i v domácím prostředí. "Téma je již tradičně pojato ve své šíři, ale každý si v něm může najít to své - to, co momentálně řeší ve svém soukromém životě, nebo i to, co jej pálí v politice, ve světě, v ekologii," říká k tématu jedna z hlavních organizátorek Jana Gajová.

Jak už název napovídá, festival Jeden svět se zaměřuje především na dokumentární filmy. Dramaturgie letos pro diváky přichystala sedmnáct filmů rozdělených do osmi kategorií. Tématem se zaměřují na nutnost spolupráce, sdílení a komunikace.

Kategorií, která má na festivalu největší zastoupení, je Mezinárodní soutěž. Obsahuje zahraniční produkci s nápaditým zpracováním a reprezentuje pět snímků. Mezi jinými uvede film Ukončit válku, jehož námětem se stal ozbrojený konflikt v Kolumbii a snaha o udržení míru. Dalším snímkem ze sekce je Dobrý pošťák. Ten pojednává o malé vesnici, kterou rozdělují názory na pomoc uprchlíkům.

Další kategorií je Kdo je tady normální? a zabývá se tématem různých handicapů a nemocí. Nabídne třeba snímek Blanche nebude sedět v koutě o pacientech s Alzheimerovou nemocí a jejich citových potřebách. 

Takzvaná civilizace zachycuje střet ekologických a ekonomických zájmů hlavně v jednom z chystaných filmů Tichý hněv Inuitů. Mezi dalšími kategoriemi nechybí ani Moc médií o společenském vlivu sociálních sítí a tradičních médií. Velkým lákadlem této kategorie je snímek Život začíná po stovce, ten popisuje život víc než stoleté blogerky Dagny. 

Nebudou chybět hosté ani doprovodný program

Organizátoři se snaží festival zpřístupnit co nejširšímu množství lidí, a proto nechybí ani školní projekce pro střední a základní školy či sobotní program s projekcí pro seniory. Součástí sobotního programu bude setkání s hosty, kurz herectví a promítání snímku Život začíná po stovce.

Jako každoročně i letos festival navštíví řada hostů, kteří se zúčastní debat po uvedených projekcích. Těšit se můžete na profesionálního gamera Ladislava Loukotu, DJe Pierra Urbana z Rádia 1, ředitele sdružení Život 90, Jana Lormana a další.

Ani letos ale nebude chybět bohatý doprovodný program. Ten začíná už tento týden úterní debatou Za férové banány o banánovém byznysu. Zajímavá bude určitě i cestovatelská diashow Rikšou napříč Indií! či pondělní koncert olomoucké kapely Flash the Readies v Jazz Tibet Club.

Hlavním organizátorem festivalu Jeden svět, který se koná na třiatřiceti místech po České republice, je organizace Člověk v tísni. V letošním roce zároveň slaví desetileté výročí od otevření své pobočky v Olomouci, a proto ČvT nabídne zájemcům workshopy, semináře a projekci filmu Hiphop-erace v rámci svého Dne otevřených dveří.

Součástí festivalu budou i cenově zvýhodněné prohlídky města s průvodci sociálního podniku Pragulic Olomouc. Další vychytávkou je mobilní aplikace pro operační systémy iOS a Android, či použití sdílených kol (Rekola.cz) ve festivalovém týdnu zdarma. 

Organizátoři myslí i na bezbariérovost promítacích míst Jednoho světa. Některé projekce budou uzpůsobené pro handicapované. "Z této letošní novinky máme velkou radost, protože jsme zase o krůček blíž k tomu být festivalem, který je opravdu pro všechny, tedy tím opravdovým Jedním světem. Věříme, že právo na kulturu a kulturní život patří mezi základní lidská práva," vysvětluje druhá hlavní koordinátorka Zuzana Marešová. Několik bodů programu také bude tlumočeno do znakového jazyka a dva snímky získají speciální titulky pro neslyšící.

Festival se koná od 27. března do 1. dubna v prostorách kina Metropol a Muzea umění Olomouc. Vstupenky je možné zakoupit na místě projekcí za cenu 80,- dospělý a 60,- pro studenty a seniory se slevovým průkazem.

Další kategorie dokumentů najdete i s podrobným programem na webu www.jedensvet.cz/olomouc.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!