Mocná Afrodíté Woodyho Allena nezastínila

Mocná Afrodíté Woodyho Allena nezastínila  70%

Divadelní komedie Mocná Afrodíté, kterou 10. března uvedlo Divadlo pod Palmovkou, slibuje vtipnou parodii antického dramatu. Má k tomu ty nejlepší předpoklady. Autorem předlohy je nepřekonatelný Woody Allen. Stejnojmenný film, k němuž Woody napsal scénář a posléze jej sám režíroval, získal nominaci na Oskara. Dojem z adaptace je bohužel spíše rozpačitý.

Hlavní roli sportovního novináře Lennyho Weinriba ztvárnil Zdeněk Kupka. Režisér Vojtěch Štěpánek při výběru herce patrně sázel na zjevnou podobnost Kupky s Woodym Allenem. Ten sám sebe, jak to mívá často ve zvyku, obsadil do role ústředního hrdiny. Postava komicky obsedantního podpantofláka mu padne jako ulitá, Zdeněk Kupka v ní ale neexceluje. Už při úvodní scéně v restauraci, kde se vzteká, že jídlo není naservírováno podle jeho představ, působí nepřesvědčivě. K Woodyho originálu se mu v průběhu představení daří přiblížit někdy více a jindy méně, nikdy to ovšem není na 100 %.

Na druhou stranu je pravda, že podat výborný herecký výkon, když děj lehce drhne a dialogy váznou, není snadné. Jde o komedii. Smích z hlediště je však během prvního dějství slyšet spíše sporadicky. Jak je možné, že scény, které na filmovém plátně vyvolávají na tváři diváků úsměv, vyznívají na jevišti naprázdno? Šťávu ději ubírá i chór antických postav. Jeho opakovaná varovná zvolání jsou stále trapnější. Ke konci první půlky představení musí Lennyho divák až litovat. Poslouchat bezobsažné a stále stejné výčitky chóru, že nedal na jeho rady, je trestem už samo o sobě.

Ve druhém dějství začíná mít děj konečně spád. Lenny se blíže seznamuje s matkou svého syna Maxe. Dítě, které společně s ženou Amandou adoptovali, udivuje okolí vysokou inteligencí. Lenny proto předpokládá, že jeho matka bude oduševnělá mladá dívka. Navíc hezká. Jeho manželství už delší dobu neklape a on podvědomě hledá někoho, s kým bude šťastnější. Když zjistí, že Maxova biologická matka si říká Linda Fuck, živí se jako prostitutka a občasná pornoherečka, dostane málem infarkt.

Lindu naprosto bravurně hraje Vendula Fialová. Máte dojem, jako by si na jeviště jen odskočila z chodníku u silnice. Vnady lehké děvy Lennyho natolik okouzlí, že se rozhodne pomoci jí ze svízelné životní situace místo toho, aby zachraňoval vlastní manželství. Vzniká z toho řada komických momentů. Pikantní situace hlavní hrdina zažívá i ve vztahu s manželkou. Scéna, kdy Lenny sleduje flirtování vlastní ženy s jejím šéfem a supluje přitom funkci držáku slunečníku, je zvláště vydařená.

Dobrým nápadem je také jedna z dvojrolí. Ondřej Volejník výborně ztvárnil Lindina pasáka Kevina i přitroublého boxera Láiose. Skousne-li tedy divák první polovinu představení, má slušnou šanci, že se v druhé půli bude bavit. Mocná Afrodíté není špatnou hrou. Nikoho neurazí, ale ani nezvedne ze sedaček. Dá se říct lepší průměr.  

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo pod Palmovkou nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo pod Palmovkou

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!