Městská divadla pražská uvedou v březnu dvě premiéry. Vsadila na klasiku i Carrièrův Konkurz

Městská divadla pražská uvedou v březnu dvě premiéry. Vsadila na klasiku i Carrièrův Konkurz 

Během třetího kalendářního měsíce představují Městská divadla pražská hned dvě premiéry. Součástí repertoáru Divadla Rokoko se v sobotu 11. března stane hra scénáristy a dramatika Jeana-Clauda Carrièra Konkurz. O týden později potěší Divadlo ABC své návštěvníky klasikou. Na svých prknech přivítá chamtivého skotského krále Macbetha.

Hra Konkurz vypráví o třech hercích, kteří se rvou o roli, přičemž jsou ochotní udělat téměř vše, aby ji získali. Pokyny se ale neustále mění, příkazy si odporují a nikdo neví, jestli už konkurz probíhá, nebo zda teprve začne. V hlavních rolích se mohou diváci těšit na Danu Batulkovou, Jiřího Hánu a Aleše Procházku. “Zkoušení nás bavilo, na jevišti mezi námi funguje neuvěřitelná chemie. Inscenace sama je zvláštní, znejisťující, a na každé zkoušce se vyvíjí. Jsem velmi zvědavá, jak ji diváci přijmou,” svěřila se Dana Batulková. 

“Hra Konkurz geniálního scénáristy a dramatiky Jeana-Clauda Carrièra, který mimo jiné spolupracoval s Buñuelem, Brookem nebo Formanem, je tak vrstevnatá, že si v ní každý najde to své,” představuje hru režisér Ondřej Zajíc, “mě osobně oslovila tím, jak hluboké porozumění projevil autor pro herecký osud.” Hereckou sestavu doplňuje ještě Jaroslav Vlach, Zdeněk Dolanský a Henrieta Hornáčková. Premiéry proběhnout 11. a 13. března v Divadle Rokoko. 

O týden později, v sobotu 18. března, pak čeká Městská divadla pražská další premiéra. Tu tentokrát uvede Divadlo ABC a nepůjde o nic menšího, než o jednu z nejslavnějších tragédií Williama Shakespeara Macbeth. Ta je sondou do duše muže, který má všechno a chce ještě víc, a příběhem o tom, jak provinění jednotlivce může způsobit krvavý konflikt, v němž se do sebe pustí všichni navzájem. 

A proč si režisér Pavel Khek vybral právě příběh inspirovaný historickou postavou skotského krále? “Macbeth je road movie do pekel, hra o svědomí. Fascinuje mě neuvěřitelná, vzrušující, napínavá a dramatická kvalita Shakespearova textu. Macbeth, podobně jako Hamlet, přemýšlí o tom, co je ‘za koncem’. Co tam nalezne? A co tam najde divák?” vysvětluje. Hlavní role krále Macbetha se ujal Milan Kačmarčík, jeho ženu na prknech Městských divadel pražských zahraje Diana Šoltýsová. V inscenaci dále vystoupí Pavel Juřica, Aleš Bílík, Tomáš Novotný, Vilém Udatný, Jiří Schwarz a další.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Městská divadla pražská: ABC,... nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!