Dny evropského filmu lákají na 50 snímků z různých koutů kontinentu. Začínají už za měsíc!

Dny evropského filmu lákají na 50 snímků z různých koutů kontinentu. Začínají už za měsíc!  

Praha, Brno, ale i Boskovice, Jablonec nad Nisou, Hodonín, Semily, Hradec Králové a Havířov. Všechna tato města letos pohostí 24. ročník Dnů evropského filmu, který připravuje pro návštěvníky to nejlepší ze současné evropské kinematografie. Kromě filmových zážitků se mohou diváci těšit i na zajímavý doprovodný program, který nabídne koncerty i kulinářské zážitky.

Festival odstartuje ve čtvrtek 6. dubna španělský špionážní snímek Muž tisíce tváří od režiséra Alberta Rodrígueze, který pojednává o největší španělské korupční aféře. “Mám velkou radost z toho, že letos zahajujeme právě novým filmem Alberta Rodrígueze,” těší se dramaturg festivalu Zdeněk Bláha, “příběh, vycházející ze skutečných událostí, ukazuje velkou korupční kauzu 90. let a s ní spojenou sérii podvodů a únosů, za kterými stál jeden člověk: Francisco Paesa. Toho naprosto excelentně ztvárnil i u nás známý Eduard Fernández.” 

Na Dnech evropského filmu se objeví také tři snímky, které vznikly v rámci minoritní české koprodukce. Premiérově bude uveden lotyšsko-finsko-český Sibiřský deník, který vypráví skutečný příběh Melānije Vanagaové, jež přežila sovětský gulag. Festivalu se osobně zúčastní jeho režisér Viesturs Kairišs. Chybět nebude ani chorvatsko-česká komedie Ministerstvo lásky a představen bude také česko-slovenský film Pátá loď režisérky Ivety Grófové, který si odvezl z Berlinále cenu Křišťálový medvěd udělovanou dětskou porotou. 

Festival letos nabídne kromě tradičních programových sekcí, jako jsou Best Of, €Docs a K věci, i sekce doprovodné, které potěší nejen filmové fanoušky. V rámci programové části s názvem Film Flavour si na své přijdou milovníci filmově kulinářských zážitků. Dny evropského filmu se nevyhnou ani hudbě. Hudební program Film&Music chystá koncert německého jazzového bubeníka Güntera “Baby” Sommera a promítne snímek Životní sólista, který je mu věnovaný. Premiérově bude uveden i dokument Yallah! Underground, jenž přiblíží alternativní hudební scénu na Blízkém východě. Pro kinaře a producenty chystá festival i industry program

V pražských kinech Lucerna, Světozor, Royal a Kino Pilotů potrvá festival do 13. dubna, aby se následující den mohl přesunout do brněnského kina Scala, kde nabídne filmový program po dobu čtyř dní. Na ozvěny Dnů českého filmu se ale mohou těšit i Boskovice (18. - 20. dubna), Jablonec nad Nisou (18. - 23. dubna), Hodonín (18. - 20. dubna), Semily (18. - 21. dubna), Hradec Králové (19. - 21. dubna) a Havířov (20. - 23. dubna).

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Lucerna - Praha

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!