DOX rozpohybuje architektonickou expozici z benátského bienále

DOX rozpohybuje architektonickou expozici z benátského bienále 

Centrum současného umění DOX nabídne svým návštěvníkům na pouhých pět dní architektonickou expozici, kterou prezentoval pavilon České a Slovenské republiky na 15. ročníku mezinárodní výstavy architektury v Benátkách. Během výstavy zajímavý objekt oživí i choreografické a hudební interpretace.

Výstava, která nese název Starost o architekturu - vyzvání Arché architektury do tance, odstartuje 8. a potrvá do 12. března. Na celých pět dní vystaví expozici pavilonu České a Slovenské republiky z Bienále architektury v Benátkách v roce 2016. Ta se zaměřila na budovu Slovenské národní galerie v Bratislavě jako na příklad zacházení s architekturou v 60. a 70. letech. Právě bratislavská galerie je totiž jednou z nejkontroverznějších slovenských staveb 20. století. Jejím autorem je Vladimír Dedeček a dodnes je brána díky své brutalistní architektuře jako symbol socialistické éry. 

Spolu s expozicí nabízí Centrum současného umění DOX i zajímavý doprovodný program. Výstavu se totiž rozhodlo propojit s taneční i hudební linkou. V sobotu 11. března tak budou moci návštěvníci hned třikrát zhlédnout choreografickou skicu, o níž se postará fyzické divadlo Farma v jeskyni. V neděli 12. března pak expozici ukončí hudební interpretace Slovenské národní galerie na základě “diagramu tance” Pavla Fiedlera

“Chceme tím zdůraznit a prohloubit smysl celé expozice. Ten spočívá v přesvědčení, že zápasy o tuto, stejně jako o jakoukoliv architekturu, není možné vybojovat ve střetech stoupenců a odpůrců architektury, ať se jedná o zástupce jakýchkoli táborů a pozic,” vysvětluje jeden z autorů celého projektu architekt Petr Hájek, “naopak zápasy je potřeba proměnit v ‘tanec projektů' a obnovu architektonické řeči.”  

V rámci výstavy se uskuteční 12. března také diskuze na téma Slovenské národní galerie jako přístupu k architektuře 60. a 70. let v Československu. Tvůrci totiž chtějí tímto neobyčejným projektem pomoci vrátit otázky architektury do centra společenského zájmu a řešit aktuální problémy. A právě v tom jim má pomoci Dedečkova stavba z roku 1979.  

Foto: Benedikt Markel

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Centrum Dox nabízí i další akce

Místo konání: Centrum Dox

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!