Vybíráme za vás: 9 tipů na filmy Jednoho světa

Vybíráme za vás: 9 tipů na filmy Jednoho světa 

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se letos otevře divákům 6. března v Praze při slavnostním uvedení filmu Dobrý pošťák. Festival letos nabídne dalších více než sto dokumentárních filmů s různorodou tématikou. Připravili jsme pro vás několik redakčních tipů, co určitě během festivalu neminout. Festival potvrvá do 15. března, poté se přesune do dalších měst v republice.

1. Dobrý pošťák

Letošní zahajovacím dokumentárním filmem je Dobrý pošťák, vyprávějící o malé vesničce, nacházející se na bulharsko-tureckých hranicích. Její obyvatelé se dennodenně setkávají s migranty a jejich postoje k těmto lidem se různí - jedni se jich bojí, či je dokonce nenávidí, druzí v nich vidí naději na znovuobnovení skomírající vesnice. Tento rozkol se projevuje také v blížících se volbách, kde kandidující pošťák Ivan přichází s vizí zaplnění vylidněných domů ve vesnici syrskými rodinami. Jeho protivníci oproti tomu získávají příznivce na lákadla, jakým je například internetový klub v obci. Dobrý pošťák je tragikomickým obrazem jedné vesnice, která ovšem vypovídá o mnohých evropanech.

2. Žena stínů

Chilská filmařka kvůli vrozené nemoci postupně přichází o zrak a o své cestě do tmy se rozhodne natočit autobiografický dokument - svůj poslední film. Rozchází se s partnerem a po mnoha letech v Kanadě odjíždí do rodného Santiaga de Chile. Ačkoliv záběry jejího filmu se režisérce před očima mění v mlhu, nezdolně pokračuje v hluboce osobním svědectví o ztrátě zraku a hledání odpovědi na otázku, co pro vizuálního umělce znamená slepota.

3. Čínský sen

Na území Číny bylo v roce 2012 využito tolik betonu, kolik za celé minulé století v Americe. Čínští developeři lákali k předražené koupi bytů a domů v nově vystavěných čtvrtích i ohromných komplexech budov - tedy až do chvíle, než se celá iluze rozpadla. Monumentální objekty totiž nebyly a nejsou obydleny. Vznikly tak pověstná a fascinující (i když poněkud neživá) "města duchů".

4. V temnotách webu

Dark web je platforma, kde se odehrávají obchody se zbraněmi, kvete černý trh s drogami, perou se špinavé peníze. Temný web je opředen mnoha legendami, ovšem novinář Juval Orr se s těmito strohými neověřenými informacemi odmítl spokojit a rozhodl se pátrat po pravdě. Jak postupně proniká do světa kyberpunkových vizionářů a kryptoměn, zjišťuje, že dark web lze vnímat i jako místo poslední svobody, kam zatím nedohlédne bedlivé oko neustále rostoucího Velkého bratra. Lehce ironický dokument V temnotách webu chvílemi připomíná špionážní triller a nastoluje otázky kybersvobody.

5. Future baby

"Splatili jsme kuchyň, a tak si nyní můžeme pořídit dítě," říká devětačtyřicetiletá žena, která se svým manželem přicestovala na španělskou kliniku pro darované vajíčko. Režisérka filmu Future baby do zdánlivě nekonečných technologických možností lidské reprodukce. Ve snímku vystupují všichni aktéři umělého oplodnění: nejen lékaři a páry, které nemohou mít děti, ale také dárkyně vajíček, náhradní matky, a dokonce i příslušníci nové generace dětí, které vznikly pod laboratorním sklíčkem. Dokument zasahuje do kontroverzního - a velmi aktuálního - tématu se všemi jeho etickými a právními důsledky.

6. Otec, Syn a Džihád svatý

Úspěšnou integrací do francouzské společnosti si prošel syřan Bassám Ajáší. Vzal si Francouzku, založil rodinu, podnikal. Ovšem se zhorčující se situací v jeho rodné zemi se v něm probudil patriotismus a rozhodl se stát duchovním vůdcem odporu. Ještě dál zašel jeho syn Abd-ar-Rahmán, který v roce 2011 vstoupil do Svobodné syrské armády v boji proti Asadovi. Otec, Syn a Džihád svatý nastoluje téma hledání vlastní identity a sílu, která jedince poutá k jeho domovu a kultuře.

7. Život začíná po stovce

Švédka Dagny má svůj vlastní blog, kam denně přispívá. Píše o všedních věcech, dopisuje si se svými přáteli a sem tam projede seznamky. Večer nezřídka vyráží na párty, kde nepohrdne sklenkou šampaňského. Je hostem televizních pořadů, lidé ji poznávají na ulici. Fakt, že se blogerka Dagny narodila v roce 1912, se zdá nepodstatný. Jak sama říká, být aktivní a mít vůli učit se stále novým věcem není otázkou věku. A přestože k ní osud nebyl vždy vstřícný, neutápí se v minulosti, ale těší se na vše, co přijde. Skrze svůj příběh vzkazuje, že je třeba odhodit stud a strach – na to je život příliš krátký.

8. Hon na nevěstu

"Každé dobré manželství začíná slzami," říká kyrgyzské přísloví a v Kyrgyzstánu platí snad více, než kdekoli jinde. Podle dodnes praktikované svatební tradice skupina mužů unese dívku na ulici a dovleče ji do nového domova, kde jsou přípravy na svatbu již v plném proudu. Budoucí manželé si únosem dokazují mužnost a navíc se vyhýbají placení finanční odměny rodičům vyvolené dívky, což je také jeden z tradičních zvyků. Šokující dokument zblízka ukazuje tradici, která dokládá, že v Kyrgyzstánu jsou ženy stále chápány jako mužská trofej.

9. Český Alláh

Časosběrný dokument režisérky Zuzany Piussi ukazuje české panoptikum postav, které spojuje téma islámu a migrace. V dokumentu se objeví známé tváře jako Martin Konvička či Jana Volfová, ale také lidé, kteří se rozhodli uprchlíky vítat bez ohledu na následky. Každý se svou vlastní pravdou a vlastní životní zkušeností a filosofií. Dokument ovšem nefandí ani jedné straně a ukazuje absurditu a kontroverzi obou skupin, které přispívají k atmosféře strachu ve společnosti bez dialogu.

Zdroj: Jeden svět 2017, Úvodní foto: © D1film

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!