Muzikál Rocky má po premiéře. Stojí za to ho vidět?

Muzikál Rocky má po premiéře. Stojí za to ho vidět?80%

V posledních letech jsme si zvykli na to, že muzikál se dá vytvořit téměř z jakékoliv předlohy. Na této vlně se veze i adaptace oscarového filmu Rocky, nejde ale o prvoplánový záměr. Kvalitu představení před pražskou premiérou naznačovalo předchozí uvedení na newyorské Broadwayi, kde muzikál získal divadelní cenu Tony za scénografii. Největším lákadlem byl ale příslib propracované scény, která na pražských jevištích dosud nebyla k vidění.

Scénář víceméně kopíruje filmovou předlohu. V první polovině se zaměřuje na vzplanutí romantické lásky mezi neúspěšným boxerem Rockym (Jan Kříž) a plachou Adrianou (Hana Holišová), druhá půlka dává nejvíce prostoru přípravě na zápas s Apollo Creedem (Luther Raphael Simon). Vyvrcholením je potom samotné boxerské utkání.

Scény se rychle střídají a pro ztvárnění ulic, tělocvičny, bytu nebo obchodu je využit celý prostor jeviště. Obří kulisy přemisťují technici, kteří, ačkoli oděni do černé, jsou z prvních řad přece jen trochu rušivým elementem. Za pár minut je ale divák přestane vnímat.

Scénografie je dokonale promyšlená, téměř klipovitá. Občas má divák pocit, že mu chybí další oči, protože na jevišti se toho děje opravdu hodně

Dechberoucí druhá polovina překoná vše, co jste dosud viděli

Příběh postupně eskaluje a prostor dostává Holišová, která se vedle Rockyho mění z šedé myšky na sebevědomou ženu. Troufám si tvrdit, že její pasáže jsou zazpívané a zahrané natolik přesvědčivě, že svým výkonem převyšuje všechny ostatní. První polovina přesto může působit lehce "rozjezdově", zvlášť s přihlédnutím na to, co se děje po přestávce.

Děj se totiž dostává ke známému trénování Rockyho trenérem Mickym v podání Milana Šteindlera. Na scénu vstupují "opravdoví" reportéři a kameramani a plně se využívají velké obrazovky na krajích podia.

Do varu diváky dostávají motivy písně Eye of Tiger, která naplno zazní v anglickém originále. Dennodenní dřina Rockyho je sehraná působivě vymyšleným systémem, takže vidíme Rockyho na několika místech zároveň při běhu v ulicích i na schodech (mimochodem opravdu obřích a neuvěřitelně efektních schodech).

Grandiózní finále může začít. Diváci v prvních řadách se přesunou na pódium a ring se vysune nad vyprázdněné řady hlediště tak, aby všichni viděli a dojem opravdového boxerského zápasu byl perfektní.

A perfektní to opravdu je. Od příchodu boxerů do ringu ze zadních řad hlediště, vyparáděného Apollo Creeda se svými Apollo girls po konečný zápas, kdy se diváci stávají součástí scény, samovolně fandí a tleskají

Robert Záruba a Vojtěch Bernatský zápas z komentátorské věže komentují, vše se přenáší na obrazovky jako do televize a precizně zahraný boxerský zápas včetně "zpomalených záběrů" je něco, co zvedne ze sedadel téměř všechny přítomné. Jako by to ani nebylo předem nazkoušené divadelní představení s notoricky známým koncem!

Herec není zpěvák, přesto může podat skvělý výkon

Úžasný výkon podává Milan Šteindler, ovšem do té doby, než začne zpívat. Jeho zpěv je spíše recitaciv, přesto se s partem popere se ctí, ačkoliv jeho poloha je logicky zcela jinde. Bez chyby a sebejistě zazpívá všechny party Jan Kříž a již zmíněná Hana Holišová. Jejich duet je exkluzivní, jen škoda, že jich v představení nezazní více.

Sebevědomě působí Michaela Nosková, které role opravdu sedne. Její vybroušený zpěv jí řadí mezi špičku muzikálových hereček. Překvapením je Roman Vojtek. Pro něho netypická role alkoholika mu vyloženě sedí, jeho části jsou precizně zahrané a uvěřitelné, pevěcky nadprůměrné. Skvělá je také taneční company. 

Nabízí se otázka, co by člověka, který má tento film rád, mohlo přimět podívat se na muzikálovou verzi? Prožitek z představení je úplně jiný než z filmu. Atmosférou, scénografií a naživo předvedenými perfektními hereckými výkony se totiž jedná o zcela jiný, velmi intenzivní zážitek. Shodný tak zůstává opravdu jen příběh. 

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Kongresové centrum Praha nabízí i další akce

Více o "galerie_Rocky"

Další divadelní novinky

(1 hodnocení) A co tvé hodnocení?