Ukulele jam: Retro "devadesátek" jinak

Ukulele jam: Retro 90%

Před více než dvaceti lety se Jugoslávie rozpadala pod válkou. V té době potkáváme v prvotině Alena Meškoviče patnáctiletého Mikiho, který snad svou živelností a pubertální naivitou ukazuje válečné utrpení z jiného úhlu pohledu.

Je neuvěřitelné, jak autor na jednu stranu dokázal do knihy vměstnat až pod kůži jdoucí atmosféru neustálých politických bojů, války, nebezpečí a nevraživosti, a na druhé straně tolik naděje, života, doslova pučícího nadšení k žití. 

Mnohovrstevnatost knihy je skvělým svědectvím té doby. Každý si tu najde tu svou vrstvu. Třeba s postupujícími léty i tu, která se spíše týká jeho rodičů, dospělých, oprýskaného žití v uprchlickém komplexu, a možná se zamyslíte i nad tím, co se mamince a tatínkovi honí hlavou při pohledu na nedaleké pláže plné turistů a vůně těl namazaných opalovacími krémy. Při vzpomínce na vlastní rozbombardovaný dům, smrtelný strach o život a ztrátu, kterou nelze nikdy rozumem pochopit. Jak se naučit znovu smát? Jak znovu najít naději?

Chci žít a... to se dozvíme v připravovaném volném pokračování?

Asi to je tím, že Miki je prostě dospívající puberťák, a že jen ta lidským organismem produkovaná živočišnost mu pomohla přežít a prožívat téměř normální dospívání. V tom se pozná každý, kdo prožil devadesátá léta, nejen díky připomínkám hudby, která se tehdy hrála v rádiích, ale možná i díky těsným černým džínám a dlouhým vlasům. Třeba.

Silná stránka knihy jsou dialogy

Silnou stránkou knihy jsou dialogy, je to Mikiho nezlomnost a naivita pubertálního dospívání. Přicházíme k němu do života poprvé v době, kdy sotva začíná dospívat, a jen ztěžka si lze představit, v jakém stavu ho o několik let později opouštíme. Je to už mladý muž? A vývoj mezitím vypadá přesně tak, jak to bývá ve skutečnosti.

Autor Alen Meškovic se narodil v roce 1977 a od roku 1994 žije v Dánsku. Na literární scéně debutoval v roce 2009 sbírkou poezie Forste gang tilbage (Poprvé zpátky), která se dočkala příznivých kritických ohlasů. Jeho první román Ukulele jam z roku 2011 byl nominován na literární cenu týdeníku Weekendavisen a vyšel v devíti dalších zemích včetně Německa a Velké Británie. V Německu byla také zinscenována jako divadelní adaptace. V roce 2012 získal Alen Meškovic tříletý tvůrčí grant od Dánského uměleckého fondu a výsledkem je jeho román Enmandstelt (Stan pro jednoho), který vyšel v květnu 2016, a přestože se nejedná o pokračování v pravém slova smyslu, setkáme se v něm opět s hlavním hrdinou prvotiny Ukulele jam.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Ukulele jam: Retro
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!