Future Gate Festival: Sluníčkářské roboty tu nehledejte.

Future Gate Festival: Sluníčkářské roboty tu nehledejte.90%

Fanoušci science fiction měli možnost na konci února v pražském Bio Oku navštívit čtvrtý ročník Future Gate: Sci-fi Film Festivalu, tentokrát ve znamení vztahu lidstva a inteligentních strojů. Na programu byly kultovní i zcela nové žánrovky oceněné na zahraničních festivalech. Nyní organizátoři chystají brněnské a ostravské ozvěny!

Pražské Bio Oko se na čtyři dny proměnilo v místo střetu současnosti a budoucnosti. Stalo se místem, kde jste prošli branou podobající se té z kultovního seriálu Hvězdná brána, okusili drinky budoucnosti, vyfotili se s kapelou robotů od Stanleyho „Robotmana“ Povody, k jehož dalším výtvorům patří třeba také robot, který byl vyslán do Černobylu. Neméně zajímavá byla také výstava obrazů „Roboti v robotě“ či lákavá možnost vyzkoušet si virtuální realitu.

Po tomto už jste byli plně připraveni užít si filmový program. Na zahájení bylo jasně naznačeno, že k žádnému „sluníčkářskému splynutí" robotů s lidmi na letošním Future Gate nedojde, a tak se i stalo. V komedii Moonwalkers (2015) diváci do poslední chvíle čekají na odpověď, zda slavná vesmírná loď Apolla 13 opravdu svou misi v roce 1969 zvládla, na premiéře Nova Seed (2016) již vidí neblahou vizi genetického inženýrství a v Bílém králi (2016) se dostanou do totalitní společnosti plné „Velkých bratrů“, před nimiž není úniku.

Největším filmovým lákadlem byla však animovaná dystopie odehrávající se v kyberpunkovém Tokiu Akira (1988) režiséra Kacuhiro Ótoma. Díky velkému diváckému zájmu se organizátoři rozhodli tento film uvést ještě jednou i po konci festivalu, a to ve čtvrtek 9. března opět v Bio Oko. Pokud ještě váháte, takto film popisují organizátoři Future Gate:

Když armáda zjistí, že má váš nejlepší kámoš z dětství takové schopnosti, že dokáže pouhou silou myšlenky srovnat celé město se zemí, je to pěkný průšvih! Zejména, když mu z nově nabyté síly začne trošku hrabat, a navíc mu do hlavy začne pronikat jiné médium, Akira, který už jednou Tokio kompletně zdevastoval.

Brněnští mají šanci jej vidět právě v těchto dnech – od 1. do 4. března se totiž celý festival přesouvá do moravské metropole - a ve druhé polovině března (17.-18. Března) se objeví i v Ostravě.

Je třeba dodat, že Future Gate se sice počtem projekcí řadí mezi menší festivaly, zato má jasný koncept a během pražských aktivit se mu povedlo vytvořit velmi přátelskou atmosféru nastiňující možné budoucnosti s velmi profesionálním přístupem. Snad však Future Gate festival čeká o něco příznivější budoucno, než jaké jsou jeho vize pro lidstvo.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!