Art Prague opět na týden zaplní Kafkův dům současným uměním

Art Prague opět na týden zaplní Kafkův dům současným uměním  

Již šestnáctý ročník festivalu současného umění Art Prague odstartuje v úterý 28. února v Kafkově domě na pražském Starém městě. V průběhu jednoho týdne si tak budou moci návštěvníci opět prohlédnout originální výtvarná díla až 250 autorů z 30 galerií. Výstavy se zaměří na nejrůznější obory. Chybět nebude malba, kresba, grafika, sochy, umělecké sklo, videoprojekce ani instalace.

Přehlídka je unikátní právě tím, že všechna díla soustředí na jedno jediné místo. Tuto koncepci zachovají organizátoři i letos. Proto budou moci návštěvníci v týdnu od 28. února do 5. března zhlédnout všechna díla pod střechou Kafkova domu. Akce se zúčastní již pravidelní účastníci, mezi které patří Galerie Litera, Galerie Millennium, Nová galerie, Galerie eS, Go-Green-Art Gallery ze Švýcarska a mnoho dalších. Nově se zúčastní i německá galerie Kunstraub z Kolína nad Rýnem.  

Art Prague se snaží propojovat zahraniční umělce s českou zahraniční scénou. Pro letošní ročník vytvořili velkoplošnou instalaci výtvarníci z Velké Británie, Francie, Spojených států i dalších světových zemí, které se sdružují v pražské Pragovce pod názvem Obejvák. Přehlídka si klade za cíl i představení nejmladší umělecké generace. Tu budou letos prezentovat experimentální prostor NoD, Studio Prám, Young Real Art a IndigoSpace. Nově se k již pravidelným účastníkům připojí i multimediální prostor Vnitroblock a Galerie Jan Čejka. Odborná porota festivalu navíc opět udělí Art Prague Young Award, která je určena umělci do 35 let. Loňský rok zvítězila sochařka Josefína Jonášová, jejíž dílo Čert se stalo součástí vizuálu letošního ročníku festivalu.  

Chybět ale samozřejmě nebudou ani známá jména české výtvarné scény. Svá díla do Kafkova domu umístí třeba Zdeněk Sýkora, Michael Rittstein, Martin Mainer, Vladimír Kokolia, Bedřich Dlouhý a mnoho dalších. Bohatý doprovodný program pak nabídne živé výtvarné prezentace a diskuze na zajímavá témata. Ve čtvrtek 2. března pak proběhne akce s názvem Nocturno, během níž bude veletrh přístupný i pozdních hodinách.

Foto: David Segeta, ze série Full Moon

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kafkův dům

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!