Bába z ledu řeší dilema mezi nečekanými city a vazbou ke znesvářené rodině

Bába z ledu řeší dilema mezi nečekanými city a vazbou ke znesvářené rodině 80%

Bohdan Sláma se v novém snímku Bába z ledu vrátil k původnímu žánru komorních dramat z rodinného prostředí a do hlavní role obsadil svoji stálici Zuzanu Kronerovou. Slovenská herečka bravurně zpodobnila kapku rebelující vdovu, která zamilováním se do otužilce Pavla Nového lehce znejistí své zpohodlnělé syny.

Režisér a scenárista Bohdan Sláma se po pěti letech strávených u tvorby televizních (Život a doba soudce A. K.) a internetových seriálů (Kancelář Blaník) vrátil k celovečernímu filmu, a učinil tak slušný comeback ve formě nového snímku Bába z ledu, kterým rozhodně neudělal krok vedle.

Film vypráví poměrně jednoduchý lidský příběh – velmi zachovalá vdova Hana (Zuzana Kronerová) právě zažívá po šedesátce „druhou mízu“, když na procházce se svým malým vnukem Ivánkem (vynikající Daniel Vízek) u Vltavy potká zhruba stejně starého otužilce Broňu (Pavel Nový). Po krátkém zaváhání se do něj nenávratně zamiluje. To se ale zrovna moc nelíbí jejím synům (Marek Daniel a Václav Neužil ml.) zvyklým na posluhující a oddanou matku, u které nehrozí žádné excesy.

Hana tak pendluje mezi nezdravou starostlivostí o své rozmazlené, dávno dospělé synátory, vůči nimž stále cítí nesmyslnou povinnost chovat se neměnně a dodržovat rituály v podobě pravidelných obědů, a nenadálými milostnými city, které by ve svém vdovství moc nečekala. Kronerová až na výjimky své emoce na plátně příliš neprojevuje, ale to je dáno taktním charakterem její postavy.

intimních rodinných dramatech, u nichž zvládá realisticky ztvárnit konfrontaci rozdílných povah, je Sláma jako ryba v (ledové) vodě. To už ostatně prokázal svými staršími snímky jako např. Čtyři slunce, Venkovský učitel nebo Štěstí. Pro svůj nový počin zvolil vhodné herecké obsazení, ať už Tatianu Vilhelmovou coby dominantní biomanželku, Pavla Nového jakožto přímočarého neotesance či excelentní slepici Adélu, jež umí vyjádřit žárlivost i depresi.

Snímku ale k dokonalému zobrazení neutěšených rodinných vztahů, které jsou univerzální napříč společenskými vrstvami, něco chybí. Občas v něm dochází k nevyjasněnému jednání (např. není dořešen ani zdůvodněn rozkol mezi Vilhelmovou a Neužilem), na druhou stranu má film velmi zdařilý konec, který se nedá označit ani za dobrý, ani za špatný.

Klobouk dolů před statečnou ústřední herečkou Kronerovou, která své první životní otužování netočila v teplém bazénu, ale opravdu naostro v autentické říční vodě s nemilosrdnou teplotou tři a půl stupně. Nejen za něj by si v příštím ročníku Českého lva právem zasloužila cenu za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Bába z ledu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!