Studio Ypsilon pátrá po českých kořenech Freda Astaira. S humorem a nadhledem

Studio Ypsilon pátrá po českých kořenech Freda Astaira. S humorem a nadhledem 70%

Věděli jste, že dědeček slavného Freda Astaira pocházel z Prahy? A myslíte si, že fenomenální tanečník o svých českých kořenech věděl? Na to se snaží divákům odpovídat Studio Ypsilon, které ve své nové inscenaci provádí životním příběhem nejen Freda, ale také jeho taneční partnerky Ginger Rogersové.

V inscenaci Varieté Freda A. aneb Chytání větru, kterou premiérově uvedlo Studio Ypsilon 12. ledna, se pouští český Sherlock Holmes do pátrání po tom, zda si byl legendární Fred Astaire vědom toho, že jeho rodokmen sahá až do České republiky. A toto pátrání je samozřejmě především neskutečně zábavné, plné živé hudby, vtipných příběhů a také výjimečných tanečních čísel. 

Jak již název napovídá, nejedná se totiž o běžné divadelní představení s jasnou dějovou linkou, ale o varieté, které v sobě kombinuje prvky kabaretu a estrády. Během inscenace se tak diváci dočkají pěveckých vystoupení s živou swingovou hudbou, tanečních scén i jakýchsi vtipných stand upů, které mají publikum především rozesmát. O samotném Fredu Astairovi se toho poučenější divák příliš nového nedozví, ti kdo o něm doposud nic nevěděli, si odnesou několik základních informací. Představení totiž nemá vůbec ambice publikum poučovat. Hlavním cílem je pobavit a zpříjemnit večer, což se mu skutečně daří. 

Velkou zásluhu na tom mají samozřejmě herci. Petr Vršek je v roli českého Sherlocka místy roztomile rozpačitý, skvěle ho doplňuje ženský ekvivalent doktora Watsona Kamila Kikinčuková, která se představí také jako Fredova sestra Adéla. Nepostradatelnou úlohu má v celé inscenaci Ginger Rogersová alias Jana Synková a její manžel v podání Oldřicha Navrátila. Právě ti sdělují Sherlockovi důležité informace o již zesnulém Fredu Astairovi. Ten se však v inscenaci také objeví, aby si spolu s mladou Ginger (Barbora Skočdopolová) znovu zatančil. 

Klíčovou postavou celé inscenace je pak právě “Fred” Jan Onder známý z populární taneční soutěže Stardance. Ten kromě hlavní role připravil také kompletní choreografii a vidět ho na jevišti v pohybu patří k jednomu z nejpůsobivějších momentů celé hry. Divadlo tak mělo při obsazování role legendárního tanečníka skutečně šťastnou ruku. Onder nechává všechny další tanečníky na pódiu daleko za sebou a opomenout nelze ani jeho slušný herecký výkon. Prostě Astaire jak se patří. 

Scéna inscenace je velmi jednoduchá, ale naprosto dostačující a vyhovující. Kvůli místu potřebnému k tanci si musí herci vystačit jen s nezbytnými kulisami. Tvůrci si však vyhráli s kostýmy, které někteří herci, kteří ztvárňují více rolí, během inscenace pravidelně mění. I scéna tak připomíná spíše slušný kabaretní klub. 

Inscenace Varieté Freda A. aneb chytání větru tak zajisté potěší ty, kteří se chtějí pobavit a nečekají od divadla žádné složitosti. Hra se během svého průběhu nevyvaruje několika hluchých míst, jinak však odvedl režisér Jan Schmid slušnou práci, v níž udržuje komediální linii Studia Ypsilon. Během 150 minut se tak publikum bude nudit jen minimálně. 

Foto: Studio Ypsilon

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Studio Ypsilon pátrá po českých kořenech Freda Astaira. S humorem a nadhledem Studio Ypsilon pátrá po českých kořenech Freda Astaira. S humorem a nadhledem Studio Ypsilon pátrá po českých kořenech Freda Astaira. S humorem a nadhledem
 

Mohlo by se ti líbit...

Studio Ypsilon nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!