Nejnovější články » Filmové novinky

Berlinale volá: 67. ročník právě odstartoval ve vší velkoleposti!

11.2.2017,

Berlinale volá! 67. ročník klepal na dveře tak dlouho, až nakonec ve čtvrtek, 9. února vypukl slavnostním zahájením v již tradiční lokaci – Berlinale Palastu na Potsdamerplatz. Mezi zúčastněnými byli vedle berlínského primátora Michaela Müllera členové poroty včetně předsedy Paula Verhoevena, Maggie Gyllenhaal, mexického herce Diega Luny, čínského režiséra Wanga Quan’ana a několik desítek německých a světových hvězd filmového světa.

Po ceremoniálu následovala světová premiéra dlouho očekávaného snímku Django režiséra Etienna Comara – melancholicky laděného vyprávění o proslulém francouzském kytaristovi a skladateli Djangu Reinhardtovi a jeho pohnutém osudu v době druhé světové války. Debutující režisér, jenž se mimo jiné proslavil scénářem k filmu Můj král, který jsme loni měli tu čest vidět i v českých kinech, se na premiéru dostavil s početným hereckým doprovodem včetně představitele hlavní role Redy Kateba a jemu sekundující Cécile de France.

A tak po roční odmlce se opět vydávám na cestu do nejpřilehlejší metropole a těším se, až se na pár dní vrhnu do víru cinefilského děje a mezi přemísťováním se po festivalových lokacích (nezřídka vyžadujícího pár přestupů v metru), ohříváním se v press centru a inhalováním množstevních filmových zážitků, vám budu alespoň na dálku zprostředkovat festivalovou atmosféru.

Na co se letos těším?

 Na co se netěším?

Tímto 67. ročník berlínského filmového festivalu můžu pokládat za zahajený!

Festivalový plakát: Velvet Creative Office, foto vlastní