Prachařův Život s krajtou: moudrá a bláznivá hra, která není jenom černobílá

Prachařův Život s krajtou: moudrá a bláznivá hra, která není jenom černobílá100%

Pro všechny kancelářské úředníky nebo samotáře. Pro ty, kdo si nedokážou představit život bez svého mazlíčka. Pro některé z nás, kdo chceme být silně objímáni a nebo zkrátka pro vás, kdo oceníte moudrost, bláznivost i zábavu na divadelních prknech. Prostě pro všechny divadelní gurmány vznikla inscenace Davida Prachaře - Život s krajtou - jež uvádí pražské divadlo La Fabrika.

Vyprávění o životě osamoceného úředníka uprostřed pařížského velkoměsta, který žije v domácnosti pouze se svým "mazlem", krajtou. Tento příběh, napsaný perem Émila Ajara, si vybral pro vlastní dramatizaci český herec David Prachař.

Díky jeho mistrnému hereckému výkonu můžeme na divadelním jevišti sledovat několik odlišných, navzájem se prolínajících a dynamických linií. Je to nejen obyčejný exkurz do monotónnosti bytí na první pohled nevýrazného pařížského úředníka Cousinga, který se každý večer vrací z kanceláře ke své opravdové krajtě, již doma chová, a která je vlastně jeho jediným blízkým, živým tvorem.

Život s krajtou je zároveň silně humornou groteskou utahující si z "obyčejnosti" a bezvýznamné každodennosti muže, který se může zdát jako neprostý blázen a jehož groteskní cesty k jiným lidem se neustále znamenitě a humorně zaplétají, právě jako ten had. Ale je opravdu hlavní protagonista takovým bláznem, když vlastně touží jen po tom, aby ho každý večer někdo pěvně objímal, tedy kromě jeho krajty? 

Vyprávění o hluboké osamocenosti člověka, marném hledání lásky a touze po sblížení s lidmi či úzkosti, i to jsou důležité roviny hry a jsou důležitou náplní jejího velmi originálního, myšlenkově hlubokého, herecky náročného obsahu. Zábavné příběhy mísí mistrně s hořkostí autorův originální jazyk, scéna, kostýmy i samotné podání, neméně také hudební a rytmické doprovázení Jakuba Prachaře a Pavla Fajta. 

Dramatizace, režie, scéna, kostýmy: David Prachař.
Hudba: Pavel Fajt, Jakub Prachař.

Hru Život s krajtou je možné v divadle La Fabrika zhlédnout ještě v únorové, březnové a dubnové repríze. 

Foto: Agáta Prachařová a Viktor Kronbauer.

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!