Galerie Mánes je plná zlata. Vystavuje obrazy z cyklu Your Eyes Are Golden

Galerie Mánes je plná zlata. Vystavuje obrazy z cyklu Your Eyes Are Golden  

Výstavu plnou zlata představila ve středu 25. ledna během vernisáže Galerie Mánes. Expozice s názvem Your Eyes Are Golden, za níž stojí výtvarnice Julia Chochola, nabízí návštěvníkům velkoformátové abstraktní malby, z nichž je část pokryta pravým zlatem.

Autorka do své doposud největší výstavy transformovala cestu svého vlastního já. “Přežila jsem. Teď už je všechno zlaté,” vysvětluje bez nadsázky. Své původní malby, v nichž převažuje hlavně černá a červená barva, překryla čtyřiadvacetikarátovým zlatem. „Hotový obraz se sice překryje zlatem, ale i přesto nebo spíš o to víc můžete vidět a vnímat dílo komplexně, speciálně povrch samotný. Všechny tahy štětcem jdou dohromady jako jeden,“ představuje své dílo Julia Chochola.  

https://www.informuji.cz/data_fotos/2017261214510.jpg

Výtvarnice zlato nevnímá jako symbol majetku a peněz. Představuje pro ní jedinečný moment, kdy v očích člověka rozpozná základní emoce, cit. „Problém dnešní doby je ten, že lidé téměř zapomněli, jaké ty základní emoce doopravdy jsou. Sama pro sebe si ten moment vysvětluji jako vidět zářivé zlato v očích blízkého člověka, ten moment, který neumím popsat jinak než Your eyes are golden. Vzbudit a zvládnout zachytit emoce je důležité, popisuje Chochola, pro níž zlato znamená vnitřní energii a duchovní potenciál. 

https://www.informuji.cz/data_fotos/2017261214525.jpg

Neobvyklá díla vytvářela autorka na opuštěném zámku, kde byla mimo ruch hektické společnosti. Široké veřejnosti je pak představila ve středu 25. ledna v pražské Galerii Mánes. Výstavu uvedla písní Dreamland of Mine Žofie Dařbujánová, zpěvačka skupiny Mydy Rabycad a Juliina sestra. Obrazy budou ke zhlédnutí po dobu dvou týdnů. 

Julia Chochola pochází z umělecké rodiny. Nejenže je její sestra frontmanka známé kapely, ale i její bratr působí jako sochař a malíř. Julia se věnuje výhradně abstraktní tvorbě, během níž využívá i mnoho neobvyklých materiálů. Kromě zlata je to třeba peří, plech či dřevo. Na výstavě doplňují obrazy i zvířecí lebky a paroží. 

https://www.informuji.cz/data_fotos/2017261214516.jpg

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Galerie Mánes nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Galerie Mánes

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!