Expozice Czech Press Photo nabízí to nejlepší z české fotografie až do konce ledna

Expozice Czech Press Photo nabízí to nejlepší z české fotografie až do konce ledna  

Ještě po dobu celého měsíce ledna mohou zájemci navštívit výstavu Czech Press Photo 2016, která od konce listopadu představuje vítězné snímky a videa prestižní fotografické soutěže. Ty nejlepší kousky již 22. ročníku jsou ke zhlédnutí v Křižíkově chodbě a Rytířském sále pražské Staroměstské radnice.

Expozice Czech Press Photo odstartovala již 22. listopadu, přístupná je ale až do 30. ledna. Zájemcům nabízí celkem 460 fotografií od stovky autorů. Chybět samozřejmě nemůže  vítěz hlavní kategorie Fotografie roku. Místo je zde ale i pro nejlepší snímky dalších sekcí i vybrané neoceněné fotografie. K tradičním kategoriím, do nichž patří třeba Aktualita a reportáž, Každodenní život či Lidé, navíc letos přibyly i dvě nové - Problémy dnešní doby a Lifestyle. Kromě fotografií se mohou návštěvníci těšit také na video příspěvky.

“K nejsilnějším tematům letošního ročníku patří nejenom utečenecká krize, ale třeba i válka v Sýrii, protesty proti návštěvě čínského prezidenta, Paříž po loňském teroristickém útoku či rušení dolů v severních Čechách,” přibližuje výstavu ředitelka soutěže Czech Press Photo Veronika Souralová, “oproti minulým ročníkům jsme však dali tentokrát větší prostor pozitivněji laděným snímkům, protože život není jen o dramatických či jinak vyhrocených událostech. Nechybí proto ani snímek našeho olympijského hrdiny Lukáše Krpálka, série fotografií ze zájezdu Divadla Járy Cimrmana, trio zpěvaček Sestry Ježkovy, které žijí jen swingem či úchvatné fotografie naší i exotické přírody.“

Na výstavě uvidí návštěvníci díla českých i slovenských fotografů. Fotografií roku se stal snímek Michala Šuly z Mafry, který zachytil během protestů proti příjezdu čínského prezidenta potyčku mezi čínskými příznivci a odpůrci. Nechybí ani fotografie Jana Zátorského a Filipa Singera, kteří si prestižní ocenění odnesli v předchozích letech. Ve videosekci tento rok dominuje kameraman Tomáš Rafa. Ten zvítězil v kategorii Aktualita a reportáž, v níž zaujal svými příspěvky týkajícími se uprchlické krize. 

Celkem letos porota hodnotila práce 349 fotografů, kteří do soutěže přišpěli s celkovým počtem 5 861 fotografií. Videosekce činila 41 videí od 25 autorů. O nejlepší fotografii i video mohou návštěvníci hlasovat i v průběhu výstavy, která je přístupná každý den od 10 do 19 hodin.

Foto: Zdeněk Dvořák, Barevný výlov

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Staroměstská radnice nabízí i další akce

Místo konání: Staroměstská radnice

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!