Jaké je to V oku smyčky? Na to odpoví první premiéra této divadelní sezóny v MeetFactory

Jaké je to V oku smyčky? Na to odpoví první premiéra této divadelní sezóny v MeetFactory  

Ke konci roku přichází pražská MeetFactory s první premiérou probíhající divadelní sezóny. Návštěvníkům se představí ambiciózní autorský projekt inspirovaný posledním dílem spisovatele Jeana Améryho, které na smíchovské divadelní scéně uvedou pod názvem V oku smyčky. V hlavních rolích vystoupí Ivana Chýlková, Phillip Schenker, Kateřina Dvořáková a Kryštof Krhovják.

Dílo Jeana Améryho, ze kterého hra V oku smyčky vychází, nese název Vztáhnout na sebe ruku. Již z toho je zřejmé, že zbrusu nová smíchovská inscenace prozkoumá okolnosti dobrovolného odchodu ze života. “Co předchází sebevraždě a co následuje? Jaké jsou motivy, které vedou k tomu, že se člověk rozhodne definitivně skoncovat se vším, a co všechno je vlastně třeba udělat?” ptají se v nové hře její tvůrci - režisérka Halka Je Třešňáková a dramaturgové Nina Jacques a Matěj Samec

Inscenace zavede návštěvníky do asijského fast-foodu, v němž obsluhuje neasijská žena středního věku. Místo plné umakartu, tapet, mastnoty a dalších nezbytných rekvizit vytváří z místnosti “doupě” zbloudilých duší, nepříznivých osudů a samoty. Bistro navštěvují lidé, kteří se rozhodli zemřít. Ale ještě předtím se chtějí najíst. 

,,Během příprav tohoto projektu jsme narazili na řadu nečekaných skutečností. Překvapilo nás, kolik praktických rad k tomu, aby sebevražda proběhla správně, lze najít na internetu, ale také jsme zjistili, že přestože se o dobrovolný odchod ze života pokusí 5 procent populace, je téma stále v podstatě tabuizované. Během příprav inscenace se velice bavíme, pokud to takhle bude pokračovat, možná půjde o nejhumornější inscenaci Divadla MeetFactory,” přibližuje přípravy dramaturg Matěj Samec.  

Halka Je Třešňáková, známá třeba z populárního satiristického seriálu Kancelář Blaník, ke zkoušení dodává: „Jsem herečka a choreografka. Nejsem zvyklá vést herce k prožitku, citu, k „činoherectví“. I kvůli tomu jsem byla k této režii oslovena, protože bylo jasné, že tyto věci nebudou v inscenaci dominantní. U sebevražd by ty prožitky a psychologie byly možná nesnesitelné. Jdu po všednosti a každodennosti čtyř postav a po tom, jak se prakticky v jejich životě objevuje příprava na sebevraždu,”

Premiéra hry se uskuteční v sobotu 17. prosince od 20 hodin. První repréza pak proběhne následující den od 21 hodin. 

Foto: Tereza Havlínková /MeetFactory/

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

MeetFactory nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: MeetFactory

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!