Vánoce 2016: jak si je zpestřit v hlavním městě

Vánoce 2016: jak si je zpestřit v hlavním městě 

Letošní Vánoce se kvapem blíží. Pokud si budete chtít odpočinout od nekonečných pohádek a hor cukroví či bramborového salátu, máme pro vás pár tipů, kam o svátcích zajít v pražské metropoli. Nezapomněli jsme ani na dobu adventu, ve které se tímto způsobem můžete naladit do sváteční atmosféry.

1) Mikulášské jízdy Prahou

O předmikulášském víkendu 3. a 4. prosince si můžete užít jízdu nostalgickými parními vlaky. Hodné děti dostanou od Mikuláše malý dárek, na zlobivé čeká uhlí z lokomotivy. Ze smíchovského nádraží bude vlak vyjíždět oba dny po pražských tratích a taky do Karlštejna. Jízda bude zakončena několikaminutovým ohňostrojem na Smíchově. Po různých pražských trasách bude jezdit také Cyklohráček, který se v sobotu večer potká s parním vlakem na stanici Praha-Zličín. Předprodej lístků je k dispozici na Masarykově nádraží a na stanici Praha-Braník.

2) Veřejné bruslení

Letos probíhá na několika místech Prahy. Přispěl k tomu fakt, že Praha je letos hlavním evropským městem sportu. Na Letenské pláni naproti fotbalovému stadionu Sparta najdete mezi 3. prosincem a 1. lednem velkou bruslicí plochu, která bude denně zdarma přístupná mezi 9. a 21. hodinou, k dispozici bude i půjčovna bruslí. Zdarma je i bruslení na Ovocném trhu od 5. prosince do 31. ledna. Ledovou plochu zde můžete navštívit od 10 do 22 hodin.

3) Betlémy v Klementinu

Ve spolupráci s Muzeem betlémů Karlštejn pořádá Galerie Klementinum vánoční výstavu, která představuje výběr betlémů s důrazem na historické vyřezávané od dob baroka až po druhou světovou válku. Uvidíte zde však i betlémy z nejrůznějších materiálů – voskové, cukrové, hliněné či umělohmotné. V dílně si můžete vyrobit i vlastní figurky z marcipánu. Výstava je otevřena do 8. ledna, denně od 9 do 18 hodin kromě Štědrého dne a Silvestra, kdy je otevřeno pouze od 9 do 15 hodin.

4) Ladovské Vánoce ve Chvalech

Výstavu reprodukcí Josefa Lady, které znázorňují zasněžené vesničky a kostelíčky, můžete ve Chvalském zámku zhlédnout do 8. ledna každý den mezi 9. a 17. hodinou. Výstava je interaktivní, děti se tak mohou vyřádit na lovení ryb, stavění sněhuláka nebo zasílání vánočních přání. Poslední den konání výstavy navíc na zámek dorazí tři králové se živými velbloudy.

5) Kašparova sláva vánoční

Posledních pár volných míst zbývá na tradiční představení v Divadle v Celetné. Letos již po třinácté v divadle spatříte Děti z Bullerbynu, Kubulu a Kubu Kubikulu, Erbenův Štědrý den a Rakovnickou vánoční hru. Speciálně utvořené inscenace pro děti For Bambini se konají 17., 18., 20. a 21. prosince. K tomu zahraje Kašparův dobrovolný sbor a doprovodný orchestr, ochutnat můžete svařák či jiné laskominy.

6) Milý Ježíšku, přeji si…

Národopisném muzeuLetohrádku Kinských je do 31. ledna připravena výstava historických hraček, na které nechybí ani betlémy či vánoční ozdoby. Vystaveny jsou zde především hračky z Etnografického oddělení Národního muzea – dřevěné lidové hračky, panenky oblečené v lidových krojích nebo hračky typické pro městské děti, také neobvyklé dřevěné lidové hračky ze západočeského Skašova. Naleznete zde i dětské lidové kroje z 19. a 20. století či módu ke svátečnímu štědrovečernímu stolu ze dvacátých let.

7) Koncert filmové hudby

Lehce netradičně letošní sváteční koncerty pojala pražská Lucerna. Čtvrtou adventní neděli, 18. prosince od 19.30 hodin, se zde odehraje koncert filmových melodií včetně těch s vánoční tematikou. Uslyšíte tak třeba koledu Hark! The Herald Angels Sing, hudbu z Mrazíka, Harryho Pottera, Polar Expressu či skladby z Pokladu na stříbrném jezeře.

8) Česká mše vánoční

Kdo naopak raději holduje tradiční Rybovce, poslechnout si ji může na Štědrý den ve 21 hodin na Staroměstském náměstí v podání smíšeného pěveckého sboru Vox Pragae, orchestru Praga Sinfonietta a sólistů. Den před svátky, 23. prosince, se koná její tradiční koncert ve vstupní hale v severní části Hlavního nádraží, který se spustí ve 13 hodin a potrvá zhruba hodinu a půl.

9) Štědrý den v ZOO

Pro nedočkavce, kteří si dlouhé čekání na Štědrý večer potřebují aspoň o pár hodin zkrátit, tu máme tip na Zoologickou zahradu v Troji. Děti i dospělí mohou zvířatům přinést dárky a také se podívat, co tamější obyvatelé dostali pod stromeček. Na více jak dvanácti místech zoo budou probíhat speciální komentovaná krmení a setkání.

10) Silvestr s Mozartem

Kdo se chce na poslední noc roku vyhnout petardám a rachejtlím (a je při penězích), může navštívit Stavovské divadlo, kde se koná večer plný mistra klasické hudby W. A. Mozarta. V ceně vstupenky je zahrnuto představení Die Zauberflöte (Kouzelná flétna), raut s neomezenou konzumací nealkoholických i alkoholických nápojů, tištěný program k představení a tanec na jevišti. Na půlnoc je kromě novoročního přípitku připraveno také překvapení.

Další vánoční a adventní akce v Praze naleznete zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!