Filmový prosinec: Spin-off z předaleké Galaxie, herní zabiják a probuzení cestovatelé

Filmový prosinec: Spin-off z předaleké Galaxie, herní zabiják a probuzení cestovatelé 

Konec roku 2016 vrátil do kin Star Wars v prvním nelineárním příběhu, představí očekávanou adaptaci hry Assassin's Creed a postaví mezihvězdné cestovatele před zásadní časový problém.

Rok 2016 se blíží do finále a s ním i výčet letošních filmů. Ačkoliv se v tuzemských kinech opravdových oscarových nadějí dočkáme až po novém roce, rozhodně je v prosinci z čeho vybírat.

V prvním týdnu doslova vletělo do kinosálů pokračování oblíbené pohádky Jiřího Stracha Anděl Páně 2. Petronel s Uriášem do dnešního dne atakují návštěvnost půl milionu diváků a překonali také rekord Babovřesků v návštěvnosti za první víkend. Naše hodnocení jednoho z nejlepších českých filmů roku si můžete přečíst v recenzi.

Následovaly dva filmy s tradičně vánoční tématikou. Sequelem je také komedie Santa je pořád úchyl. Billy Bob Thornton se vrátil ve své kontroverzní roli tentokrát bez Lauren Graham (ta si plnila svou ikonickou povinnost coby Lorelai v pokračování Gilmorových děvčat) a výsledek je znovu spíš průměrný. Šílenost už divák očekává a nic navíc vlastně ani neuvidí. Slušné obsazení má Pařba o Vánocích.  Kate McKinnon, Olivia Munn, Jennifer Aniston, Jason Bateman nebo T.J. Miller se snaží zachránit budoucnost firmy obřím večírkem v jejích útrobách. Přestřelená komedie naplní štědrým honorářem kapsy známých tváří, divácký zážitek však nikoliv, jak soudí i autorka naší recenze.

Do třetice všeho dobrého (či zlého) promítají kina další díl z filmové série, pátý Underworld s podtitulem Krvavé války. Kate Beckinsale se znovu postavila mezi lykany a upíry, ale nabízí publiku především otázku, zda mají podobné nastavované kaše ještě nějaký význam.

Jedním z vrcholů prosince i celého roku je první spin-off ze světa Star Wars. Galaktické války stejně a přece trochu jinak se dle našeho názoru velmi povedly a jsou chybějícím dílkem v ději mezi starou a novou trilogií. Rogue One zároveň není poslední z odboček mezi hvězdami. Už za dva roky nás čeká film o mladém Hanu Solovi.

Animovaný film v prosinci zastupuje především hudební dobrodružství Zpívej. Veselá narážka na mainstreamové talentové soutěže znovu láká na geniální obsazení v originálním znění, bohužel u nás takřka nedostupné. V české verzi ale potěší účast Ewy Farne a snad i zábavné taškařice z dílny studia Illumination Entertainment.

Z tuzemské tvorby chystají kina dvojitou, avšak naprosto odlišnou porci. V Manželovi na hodinu se znovu setkáme s postavami režiséra a scenáristy Tomáše Svobody, který stojí i za letošním nepříliš povedeným kusem se sympatickou Lenkou Vlasákovou Jak se zbavit nevěsty. V titulních rolích se vrátí Bolek Polívka, David Novotný, David Matásek či Eva Holubová. O druhé české premiéře jsme informovali v novince s upoutávkou. Karel Roden ztvární bohémskou postavu ministra zahraničí Jana Masaryka. Vášnivého umělce, diplomata a politika, který se stal symbolem pro smrt zahalenou tajemstvím. Snímek Masaryk příchází do kin na Boží hod.

Závěrečná trojice filmů zapadá do kategorie amerických blockbusterů. Collateral Beauty: Druhá šance, je emotivní snímek určený přesně pro adventní čas. Film s hollywoodským obsazením a jmény jako Will Smith, Kate Winslet, Keira Knightley, Helen Mirren, Edward Norton, Michael Peña a Naomie Harris sleduje osud pracovníka newyorské reklamní agentury, který se vyrovnáná s těžkou osobní ztrátou. Jeho kolegové proto vymyslí způsob, jak v něm vykřesat smysl života a víru v lásku.

Pasažéři kombinují pravděpodobně dva z nejpopulárnějších a nejobsazovanějších herců současnosti - Jennifer Lawrence a Chrise Pratta. Pratt, který se vrátí do vesmíru bez smyslu pro černý humor, kterým tak bavil ve Strážcích galaxie, hraje pasažéra kosmické lodi Jima. Toho závada na palubě probudí z kyberspánku na dlouhé cestě 90 let před dosažením cíle. Smíření s těžkým osudem, prožít zbytek života na chladné vesmírné lodi, mu zpříjemňuje Aurora (Lawrence), která se probudí záhy po něm. Oba ale netuší, že jejich brzkým posláním bude zachránit zbylých pět tisíc cestujících.

Tečku za prosincovým přehledem obstará dlouho očekávaná adaptace hry společnosti Ubisoft Assassin's Creed. Michael Fassbender v roli Calluma Lynche cestuje technologií Animus do těl svých předků v době templářů a španělské inkvizice. Snímek slibuje výjimečnou akci, která může navždy nabourat mýtus o špatných filmech na motivy počítačových her.

Jaký je váš prosincový favorit? Jste hráči počítačových her nebo jste se celý rok těšili na Star Wars? Brzy pro vás chystáme tradiční přehled nejlepších filmů roku, a také výhled do toho příštího. Zůstaňte věrni pohyblivým obrázkům!

Kompletní přehled premiér:

1.12.2016 - Anděl Páně 2, Červená želva, Kameny bolesti, Naše posledí tango, Santa je pořád úchyl, Začít znovu
7.12.2016 - Kytice
8.12.2016 - Marguerite a Julien, Miluj mě, jestli to dokážeš, Pařba o Vánocích, Spravedlnost pro mou dceru, Underworld: Krvavé války
14.12.2016 - Adele: Živě z Royal Albert Hall
15.12.2016 - Inkarnace, Rogue One: Star Wars Story, Sladké sny
22.12.2016 - Collateral Beauty: Druhá šance, Manžel na hodinu, Špinavej kšeft, Zpívej
25.12.2016 - Masaryk
28.12.2016 - Lemmy Forever 
29.12.2016 - Assassin's Creed, Pasažéři, V pasti, Zničeni láskou

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!