American Music Awards ovládli Justin Bieber a Drake. Hlavní cenu si odnesla Ariana Grande

American Music Awards ovládli Justin Bieber a Drake. Hlavní cenu si odnesla Ariana Grande   

Nedělní večer patřil v Los Angeles předávání cen American Music Award. Ty udílí svá ocenění od roku 1973, kdy stanice ABC ukončila smlouvu s Grammy. O cenách rozhodují diváci v internetovém hlasování, z něhož letos vzešli hned dva celkoví vítězové. Po čtyřech cenách si odnesli kanadští hudebníci – rapper Drake a zpěvák Justin Bieber, jenž nedávno poprvé vystoupil v České republice.

Nejsledovanější a hlavní ocenění za umělce roku si pro mnohé překvapivě odnesla americká zpěvačka a modelka Ariana Grande. Té se tak podařilo porazit třeba své známější kolegyně Adele, Rihannu nebo zmiňovaného hudebníka Biebera. Ten namísto toho získal ceny za video roku, nejoblíbenějšího mužského umělce i za album a píseň v žánrech pop a rock. Letos byla vůbec poprvé udělena i cena za turné roku, která byla udělena zpěvačce Beyoncé.

Kanadský rapper Drake získal rekordních 13 nominací. Cenu si odnesl jen za čtyři z nich. Vyhlášen byl jako nejlepší umělec v žánru rap a hip-hop a bodovalo také jeho album View. S prázdnou neodešla ani Selena Gomez, která si odnesla ocenění za nejoblíbenější zpěvačku v žánru popu a rocku. Nelepší hudební spolupráci tohoto roku má na svědomí dívčí kapela Fift Harmony, jež vznikla díky britské verzi talentové soutěže X-Faktor. Objevem roku se stal Zayn Malik, anglický zpěvák a skladatel, jenž se proslavil jako člen oblíbené teenagerské kapely One Direction.

Bodovala také kapela Twenty One Pilots, která z přenosu odešla s oceněními za nejoblíbenějšího umělce v žánru popu a rocku i v alternativní hudbě. Oblíbená dvojice vystoupila během přenosu s písněmi Heathens a Stressed Out. Debutový singl 24K Magic ze stejnojmenné chystané desky představil na slavnostním předávání populární americký zpěvák Bruno Mars. Píseň Let Me Love You předvedl Justin Bieber. Sestavu pak doplnili třeba Lady Gaga, Nicky Minaj či britský hudebník Sting, jenž získal ocenění za zásluhy pro populární hudbu.

American Music Award jsou druhým nejvýznamnějším oceněním amerického hudebního průmyslu. Na rozdíl od nejprestižnějších cen Grammy, kde o vítězích rozhodují hlasy členů National Academy of Recording Arts and Science, během American Music Awards jsou důležití především fanoušci a hudební nadšenci. Právě ti totiž spolurozhodují o vítězích v internetovém hlasování. Dalším hlediskem je pak množství prodaných alb. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!