ROZHOVOR: První kolo Hlasu jsme brali jako takovou úchylárnu, nevěděli jsme, jestli nebudeme trapný. Teď už je to spíš soutěž, říká David Kraus

ROZHOVOR: První kolo Hlasu jsme brali jako takovou úchylárnu, nevěděli jsme, jestli nebudeme trapný. Teď už je to spíš soutěž, říká David Kraus 

Zpěvák a herec David Krause v současnosti hraje v muzikálech Bonnie a Clyde a Divotvorný hrnec. Každý týden ho diváci mohou vidět na televizních obrazovkách v Show Jana Krause. Za poslední rok spojil svoje jméno také s pořady Pevnost Boyard, Hvězdná party a Tvoje tvář má známý hlas. „Pěvecky pro mě byla nejtěžší Janis Joplin. Tanečně Ricky Martin. Tvář je dlouhá, náročná disciplína. Nic tak těžkýho jsem vlastně v kumštu nepoznal,“ vzpomíná herec. V sobotu ho ale konečně fanoušci mohli vidět i naživo, na koncertě v Letenském zámečku.

Proč jste si zvolil pro koncert takové netradiční místo jako je letenský zámeček?

Manažerka Bára Petrová mi řekla, že se tady dá udělat koncert, což jsem nevěděl. Já jsem byl vždycky jenom venku. Jsem hrozně rád, že jsme tady mohli udělat takovej mejdan, protože normálně jsou tady jenom svatby nebo akustické koncerty. Bál jsem se jen pana majitele, aby neřekl, že tohle už je moc. Naštěstí ale byl v pohodě.

Na koncertě jste hrál především vaši starší tvorbu, nebo písničky, které jsme od vás mohli slyšet v soutěži Tvoje tvář má známý hlas. Zároveň je to už pět let, co jste vydal poslední desku Cukrárna. Plánujete něco nového?

Ano, teď plánujeme společný projekt s Barunkou (tenistkou Barborou Strýcovou – pozn. autora).

A bude tam i zpívat?

To vám neprozradím, ale po novém roce by to už mohlo být venku, tak uvidíte.

Momentálně jste se dostal do širšího povědomí kvůli soutěži Tvoje tvář má známý hlas. Zúčastnil byste se znovu?

Nezúčastnil. My jsme měli výhodu, že jsme byli v první sérii, nikdo to neznal. A každá další série je podle mě těžší a těžší, protože lidi toho už hodně viděli a je složitý je něčím překvapit.

Nedávno jste ale měl možnost opět vidět soutěž ze zákulisí, když jste zpíval po boku Romana Vojtka. Vidíte nějaký rozdíl mezi první a druhou řadou Hlasu?

Rozdíl je v tom, že první série byla velmi populární, měla hodně diváků. V té druhé sérii už šli do něčeho, co je rozjeté a na co jsou lidi zvědaví, měli to o to těžší. My jsme byli trochu vykulení a překvapení z té popularity. Teď už trochu věděli do čeho „jdou“ a myslím, že to viděli víc jako soutěž, šlo jim o to vyhrát. My jsme to spíš brali jako úchylárnu a nikdo nevěděl, jestli to nebude trapný a jak to dopadne.

Co bylo pro vás nejtěžší ztvárnit?

Pěvecky pro mě byla nejtěžší Janis Joplin. Tanečně potom Ricky Martin. Všechno ale bylo těžký. Tvář je dlouhá, náročná disciplína. Nic tak těžkýho jsem vlastně v kumštu nepoznal.

Je to tedy práce na plný úvazek nebo se u toho dají stíhat i jiné projekty?

Asi dají. Mě ale hodně času zabralo učení anglických textů, máte na to pokaždé jen týden. Každý den jsem se je učil pět hodin, abych to uměl dobře a mohl se soustředit na jiné věci.

Navíc prý neumíte anglicky, je to pravda?

Je, umím jenom češtinu. Byla to „makačka“, překládal jsem si texty z angličtiny a hrozně pomalu jsem se je učil, jak kdyby to byla japonština. :)

Myslíte si, že vám to ale nakonec pomohlo například v kariéře?

Pomohlo, hlavně v tom, že mě lidi nebudou znát jen od táty z pořadu (v Show Jana Krause – pozn. autora), že mě mohli vidět i jinak. Mám i víc pracovních nabídek. Oslovili mě lidé, kteří by to asi bez Tváře neudělali jako je třeba filharmonie. Taky jsem zpíval na Freddie Mercury Tripu, za což jsem vážně rád.

Tvář ale byla jednorázová záležitost. Kromě zpěvu se ale dlouhodobě věnujete i hraní v muzikálech. Před deseti lety jste ale v jednom rozhovoru říkal, že muzikály nemáte moc rád. Platí to pořád?

Platí, já bych nemohl hrát například v muzikálech Michala Davida, to by mě nebavilo. On je to pro mě vlastně takový kompromis. Divadlo mám rád, a radši budu v muzikálu než v činohře, protože chci zpívat.

Podle čeho si tedy vybíráte role?

Momentálně hraju v divadle Semafor ve hře Divotvorný hrnec a potom na Karlíně v muzikálu Bonnie a Clyde. Semafor je spjatý s Jiřím Suchým, o kterém jsem se učil ve škole. Když vám zavolá tenhle legendární „dědeček“ a osloví vás, tak se mu nedá odmítnout. Mě by bylo v podstatě jedno, co mi nabízí, u něj bych šel do čehokoli. Karlín je pro mě zase nejkrásnější divadlo. Veliký s živou kapelou, navíc stočlenný ansámbl. To je pro mě úžasný. Jsem rád, že tam můžu být. Obě ty hry jsou navíc krásný. Já si vybírám takové muzikály, na který pak budu rád vzpomínat.

V minulosti jste ale hrál i v několika filmech (Bolero, Královský slib) a televizních seriálech (Náves, Vyprávěj). Budeme vás v nejbližší době vidět v něčem podobném?

Po tváři jsem měl nabídky do několika seriálů, ale já je teď dělat nechci. To je práce na plný úvazek, jste tam každý den. Já teď chci zpívat, ale kdybych měl malou roli v seriálu, tak bych do toho možná i šel, to by se mi líbilo.

Fanoušci vás ale mohou vidět každý týden zpívat v pořadu Show Jana Krause. Mluví vám otec do toho, co tam hrajete?

Táta mi do toho nemluví. S účinkujícími se domlouvám sám. Někdy za ně i vymyslím, co se bude zpívat, občas si totiž nemůžou vybrat. Teď tam třeba byl David Gránský, tak jsme to za odpoledne vymysleli a večer už se točilo.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Ricky Martin byl pro Davida Krause tanečně nejtěžší vystoupení (zdroj: www.youtube.com)Na Janis Joplin si David Kraus málem vykřičel hlasivky (zdroj: www.nova.novaplus.cz)David Kraus na sobotním koncertu v Letenském zámečku
 

Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!