Nejnovější články » Hudební novinky

Letenský zámeček se otřásl v základech. David Kraus zde zahrál většinu své tvorby

21.11.2016,

Malý letohrádek na Letné je místo, které tradičně patří svatbám. Občas se zde hrají akustické koncerty. V sobotu 19. listopadu se ale běžci a pejskaři museli divit. Z novorenesančních zdí se totiž ozýval hlas Adele, Janis Joplin nebo Davida Bowieho, a to vše z úst Davida Krause.

Letenský zámeček uprostřed parku skutečně není typickým místem pro koncerty, což bylo patrné už při vstupu. Bílé ubrusy na stolcích, číšníci v nažehlených košilích a k tomu malebný prostor zhruba pro stopadesát lidí, kterému dominovalo pódium. Právě u něj se začali ještě před začátkem tísnit netrpěliví diváci. Nedočkali se. Koncert totiž začínal na druhé straně sálu, asi o patnáct kroků vzadu, kde David Kraus přivítal publikum písní Someone like you od Adele, při které ho doprovázel na klavír Pavel Fanta.

Pak už se ale zpěvák se slovy: „A teď začne pořádnej letenskej mejdan,“ přesunul na pódium a společně se svou kapelou Kraus zahrál většinu svého repertoáru. Zazněly jeho známější písně jako Nevinná, Zuzana, Husa hloupá, Víla, Posed nebo Hlodavec. U písně Sex se Kraus chvíli zastavil a zahleděl se do davu. „Tuhle jsem složil, když jsem sex moc chtěl, ale neměl jsem ho dost,“ pobavil publikum. V tu chvíli se jeho přítelkyně Barbora Strýcová začala hlasitě smát a zároveň obracet oči v sloup. Podobnými poznámkami a zábavnými historkami zpěvák doprovázel celé vystoupení, a povedlo se mu tím vytvořit rodinnou atmosféru, která zůstala po celý koncert.

Celou show navíc doprovázely výrazné světelné efekty, které skutečně připomněly pořádný mejdan. Kapela je ale naplno využila až při písni Alternativa. Při ní v sále poprvé od začátku koncertu nastal úplný klid a bylo slyšet jen neklidný šepot. Kraus odešel z pódia a Letenský zámeček začal probleskovat různobarevnými paprsky. K tomu se celým sálem rozezněla melancholická hudba. Úvod, jaký si pomalá a klidná Alternativa rozhodně zasloužila.

Ačkoli koncert pomalu ale jistě načínal třetí hodinu, Kraus neztrácel elán a neustále poskakoval po pódiu, ačkoli z něj stékaly proudy potu. Neočekávaně se rozhodl zařadit i některé hity svých nejoblíbenějších interpretů, čímž trochu překvapil i svoji kapelu. Proto se sálem chvíli nesl hlas Janis Joplin a za moment už tu bylo slyšet Freddiho Mercuryho. S písní Let´s dance od Davida Bowieho si pak posluchači mohli zavzpomínat na Krausovo působení v první řadě soutěže Tvoje tvář má známý hlas. Tentokrát ale bez výrazného líčení a modrého obleku. Kraus se dokonce na koncertu „převtělil“ i do Frankie Goes To Hollywood a zazpíval Power of Love. „Tu jsme vždycky poslouchali s mámou, když jsem byl malej,“ zavzpomínal zpěvák.

Ke konci došlo i na vážnější téma. Předtím než Kraus zazpíval píseň Velké širé rodné lány, kterou vyjádřil lásku k naší zemi. S další písní Holka z Moravy se ale vrátil do původního pohodového rozpoložení, v kterém zůstal až do konce, kdy se rozloučil s písní Valaška. Došlo ale i na přídavek. Přišli Rammstein a jejich Du Hast, píseň se kterou Kraus vyhrál jedno z kol Hlasu. V tu chvíli se naposledy zatřásly zdi letenského zámečku, který ale koncert "přežil" bez jediného škrábnutí. A tak skončil jeden pořádný letenský mejdan, ze kterého se ta krásná, poklidně vypadající budova bude ještě chvíli vzpamatovávat.