August August, august přináší snově mrazivý příběh přesahující cirkusovou manéž

August August, august přináší snově mrazivý příběh přesahující cirkusovou manéž 90%

Divadlo ABC představilo v sobotu 12. listopadu své první premiérové představení této sezóny. Tím se stala inscenace August August, august od českého spisovatele Pavla Kohouta odehrávající se v cirkusové manéži, v níž se snaží klaun August splnit svůj sen – drezírovat osm bílých lipicánů.

Pavel Kohout napsal drama August August, august již v roce 1967. Genialitu poselství v něm ukrytého dokázal však až rok 1968, kdy do Československa vtrhla vojska Varšavské smlouvy a začala okupace. Postupem času se pak rozšířila mylná zpráva, že Kohout napsal hru právě jako reakci na tuto invazi. „Hra měla premiéru v květnu 1967 na Vinohradech. Rok poté přišly armády Varšavského paktu, v srpnu. A slovo srpen se skoro v každém velkém jazyce včetně slovenštiny překládá jako august. Vznikl jakýsi dojem, že to je hra o sovětské okupaci. Já jsem ten dojem nevyvracel, protože celá hra je v podstatě o tom, jak umřel sen a jak fantazie byla zahubena mocí,“ vysvětluje Pavel Kohout, který se stal také speciálním hostem sobotní premiéry.

Na první pohled se jeví inscenace, která se celá odehrává v cirkusovém šapitó, poměrně pohádkově. Roztomilý klaun August má sen drezírovat osm bílých lipicánů. To je však výsadou ředitele cirkusu. A proto se August rozhodne, že se ředitelem stane, a prosí toho stávajícího o pomoc. Ten mu sdělí, že může být ředitelem jen tehdy, kdy splní tři na první pohled nesplnitelné úkoly. Naivní klaun se však nevzdává a postupně jeden za druhým plní. Neví však, že to nejsou jediné překážky, které si pro něj zlovolný ředitel a neméně zlomyslný inspektor manéže připravili.

Hra vyniká velkou barvitostí a poetičností. Působivý je značný kontrast mezi snílkem Augustem, jednoduchým a upřímným klaunem, který se rozhodl splnit si svůj největší sen, a zbylými cirkusovými akrobaty. Snové scény s Augustem, vytříbeným jazykem a zábavnými hrátkami s češtinou tak střídají vystoupení spoře oděných dívek v převlecích nemocničních sestřiček, tanečníků převlečených do vojenského oblečení a podobné scény, během nichž vystupují herci třeba na hity jihoafrické bláznivé kapely Die Antwoord. Právě tyto momenty dělají z jinak snového příběhu spíše mrazivý odraz reality střetávající se s říší fantazie.

Velký podíl na celkovém kvalitním provedení má kromě skvělé předlohy také herec Zbigniew Kalina, jenž se role trošku přihlouplého, ale opravdového a upřímného klauna Augusta ujal s obrovským nasazením. Na pódiu působí neuvěřitelně roztomile a divák mu od první chvíle z celého srdce přeje, aby si nakonec těch osm bílých lipicánů co nejdříve opravdu zadrezůroval. Dobrou práci odvádí ale i zbytek hereckého obsazení – od Augustovy rodiny, kterou hrají Veronika Svojtková, Jan Hoffman a Milan Kačmarčík, po zákeřného ředitele Jiřího Schwarze a inspektora manéže Vasila Fridricha. Režie se ujal Ondřej Zajíc, ředitel Městských divadel pražských.

Scéna představující cirkusovou manéž je řešena poměrně jednoduše. V ní se často postavy obrací přímo k publiku, jako by bylo skutečně na cirkusovém představení a vše se odehrávalo jen pro jeho potěšení. To je na základě toho vtaženo přímo do děje, kde probíhá i šikanování nebohého klauna jen na efekt, aby se divák pobavil.

Jak bylo zmíněno již výše, někdo může vidět v představení jen pohádkový příběh. Ty, kteří půjdou trochu více do hloubky, pak možná trochu zamrazí z toho, jak je hra i dnes brutálně aktuální stejně, jako tomu bylo na konci šedesátých let minulého století. Vždyť i nyní se setkáváme s manipulací těch, jež v rukou třímají moc a kteří často velmi výrazně ovlivňují naše životy.

Foto: Městská divadla pražská 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

August August, august přináší snově mrazivý příběh přesahující cirkusovou manéž August August, august přináší snově mrazivý příběh přesahující cirkusovou manéž August August, august přináší snově mrazivý příběh přesahující cirkusovou manéž
 

Mohlo by se ti líbit...

Městská divadla pražská: ABC,... nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!