Jaký byl 17. listopad v centru Prahy? Národní třídu zabrali studenti, Václavak rozezněl Koncert pro budoucnost

Jaký byl 17. listopad v centru Prahy? Národní třídu zabrali studenti, Václavak rozezněl Koncert pro budoucnost

Byť se možná v hlavních zpravodajských relacích českých televizí jevila oslava 17. listopadu v pražských ulicích jako poměrně nebezpečná zábava, většina akcí probíhala v naprostém pořádku a poklidně. Lidé si chodili připomínat výročí Sametové revoluce na Národní třídu, kde probíhala akce Korzo Národní. Václavskému náměstí pak dominoval Koncert pro budoucnost.

hodnoceno 13x
Líbí? Pošlete to dál...

Obývák Václava Havla, škola v tramvaji, výstavy, performance, svíčky, hudba, spousta lidí a hlavně příjemná atmosféra. Tak vypadala Národní třída 17. listopadu. To ji totiž zabrali studenti, kteří zde uspořádali Korzo Národní, akci, jejímž cílem bylo připravit důstojnou oslavu památky Sametové revoluce. Namísto politických projevů si tak mohli návštěvníci poslechnout třeba koncerty kapel Sto zvířat či Mydy Rabycad.

Další kulturní akce probíhala jen o kousek dál v horním části Václavského náměstí. Zde se totiž uskutečnil Koncert pro budoucnost, který si za svůj hlavní cíl stanovil vyjádření odhodlání bránit svobodu a demokracii v České republice. Na zájemce, kterých se zde sešly stovky, čekalo pásmo krátkých vystoupení hudebníků i řečníků. Vystoupili třeba Vypsaná fixa, Emma Smetana, Matěj Ruppert, Monika Načeva, Michal Pavlíček a mnoho dalších. Pomyslným vrcholem celé akce byla pak iniciativa Občanský budíček, kdy přítomní místo minuty ticha uctili památku Sametové revoluce zvoněním svých (nejen) mobilních budíků.

K připomenutí památky 17. listopadu pak došlo samozřejmě také na pražském Albertově, kde to před sedmadvaceti lety vše odstartovalo. Vystoupili zde rektoři vysokých škol, představily se studentské spolky z celé republiky a další významné osobnosti akademické a veřejné sféry. Letos se tak již neopakovaly ostudné události z minulého roku, kdy byl studentům bráněn vstup k pamětní desce kvůli akci Bloku proti islámu.

Připomínka 17. listopadu, kterou pro Pražany i návštěvníky české metropole připravil Festival svobody zastřešující všechny výše zmíněné akce, tak proběhla velmi pokojně a dokázala vytvořit velmi vřelou atmosféru spojitosti lidí i národa, která nám v dnešní době tak chybí. Škoda, že dění v okolních ulicích, kde se do sebe pustily dva vyhrocené průvody, na tomto pocitu moc nepřidalo a člověku tak vydržel ten příjemný pocit jen do té doby, než si pustil zprávy. 

Další náhodné fotky z galerie...

Jaký byl 17. listopad v centru Prahy? Národní třídu zabrali studenti, Václavak rozezněl Koncert pro budoucnost Jaký byl 17. listopad v centru Prahy? Národní třídu zabrali studenti, Václavak rozezněl Koncert pro budoucnost Jaký byl 17. listopad v centru Prahy? Národní třídu zabrali studenti, Václavak rozezněl Koncert pro budoucnost Jaký byl 17. listopad v centru Prahy? Národní třídu zabrali studenti, Václavak rozezněl Koncert pro budoucnost

|

Prostor pro tvůj názor...

Komentovat může pouze přihlášený fanoušek...