Hologram pro krále: ironický střet kultur na filmovém plátně

Hologram pro krále: ironický střet kultur na filmovém plátně60%

V pozadí Fantastických zvířat ze ságy Harryho Pottera, díky kterým kina praskají ve švech, vstupuje tento týden na filmová plátna i několik dalších snímků. Jedním z nich je podivné komediální drama Hologram pro krále, které láká zejména na oscarového herce Toma Hankse.

Hlavní dějová linie je vcelku jednoduchá, až primitivní. Americký obchodník Alen Clay (Tom Hanks) přijíždí do Saudské Arábie, aby nabídl tamnímu králi novou technologii, hologram. Je paradoxní, že ačkoli tato dějová linie by měla být nosnou částí filmu, ale je upozaděna Alenovým osobním životem a jeho „krizí středního věku“, které řeší tak daleko od domova. S tím mu ale pomohou místní obyvatelé, které potkává při pravidelných cestách ke králi – pohledná lékařka, dánská konzultantka a taxikář Yousaf. A tak se hlavní příběh odehrává téměř výhradně v dějových odbočkách.

Možná musíte číst mezi řádky

Na první pohled ale snímek nedává příliš smysl. Dnešní divák ho buď zahodí do smetí, a nebo se zamyslí, proč jednotlivé příběhy na první pohled nejdou o ničem, proč je konec tak plochý a proč v tak zvláštním snímku hraje Tom Hanks. Možná protože se mu nechtělo zapadnout do mainstreamu, možná.

Jisté ale je, že oproti všem těmto negativům, má Hologram pro krále jedno velké pozitivum. Vtipně, a zároveň lehce popisuje střet dvou naprosto rozdílných kultur. Je jasné, že pokud přijedete na Střední Východ, každý den se budete střetávat s neznalostí tamějších zvyků. A toho právě film celkem obratně využívá v několika komediálních pasážích. S přihlédnutím k naší době to vlastně trochu vypadá, že se režisér Tom Tykwer (Atlas mraků) snaží ironicky předvést, co od těchto končin můžeme čekat.

Tom Hanks nikdy nezklame

Ačkoli snímek budí poněkud rozporuplné pocity, jeho hlavní hvězda se nenechává rozhodit a předvádí svůj standardní výkon. Tom Hanks, který ztvárnil postavu Alena Claye, je přesně tak skvělý, jak ho známe i z jeho ostatních rolí. Někdy klidný, jindy rozzuřený, nebo potěšený a kterákoli z těch emocí se mu zračí v každé jeho vrásce a pohybu. Jeho výkonu v podstatě nelze nic vytknout.

I přes několik kladů ale není Hologram pro krále nic světoborného. Moc se u něj nezasmějete, neleknete, ani vás nijak zvlášť nepřekvapí. Ukazuje ale způsob jak snímky pojímat jinak. Trochu umělecky, trochu nedbale, trochu zábavně a hlavně tak, aby si každý divák musel najít svou pointu mezi řádky.

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Hologram pro krále

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Alen Clay v podání Toma Hankse se sbližuje se svou lékařkou (zdroj: www.csfd.cz)Alen Clay a jeho každodenní cesta do práce s taxikářem Yousefem (zdroj: www.moviezome.cz)Plakát k filmu Hologram pro krále (zdroj: www.falcon.cz)
 

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!