Vybydlený dům v Cihelné ulici patří na několik dní studentům. Připravili poutavou expozici Pokoje 5

Vybydlený dům v Cihelné ulici patří na několik dní studentům. Připravili poutavou expozici Pokoje 5  

Zapomeňte na velké výstavní sály. V nevyužívaném pražském paláci v Cihelné ulici připravili studenti českých vysokých uměleckých škol totiž výstavu, jež čítá desítky pokojů, které si každý ateliér vybavil podle svého. Při tom měly kompletně volnou ruku. A jak to dopadlo? Velice působivě.

Pátého ročníku akce s příhodným názvem Pokoje se účastní studenti z deseti univerzit a dvou vyšších odborných škol. Každý z ateliérů, kterých je na akci zastoupeno celkem 51,  si pro návštěvníky připravil něco jiného, originálního. Proto se zájemci při procházce třemi patry jinak vybydleného paláce nebudou rozhodně nudit. Mladí umělci si totiž se svými pokoji leckdy vyhráli do posledního detailu a každý z ateliérů přichází se zcela odlišným konceptem.

Člověk si tak během chvilky projde desítkami různých světů. Nechybí tajemná věštírna, opuštěná stará nádražní čekárna či antistresová místnost celá obalená v bublinkové fólii. Návštěvník se může zastavit a ohřát se u speciálního počítačového ohně, dát si perník z Ústí nebo jedlou ‚konzumní‘ fotografii, prohlédnout si sklenářské výrobky, přečíst knížku na snové plovoucí posteli a mnoho dalšího.

Mezi patry paláce pak návštěvníky pobaví improvizovaný videovýtah, jehož cílem je vnést diváky prostřednictvím smyčky animací do jiných světů. V horních poschodích se pak přímo na schodišti mohou zúčastnit výzkumu týkajícího se vizuální komunikace. Nechybí samozřejmě ani bar s párty místností a chillout zónou. K dispozici je také kino i originální dětský koutek.

Akce odstartovala v pátek 11. listopadu, kdy proběhla v pokojích velká otevírací afterparty. Brány paláce Containall se veřejnosti uzavřou v neděli 20. listopadu. Mnoho ateliérů si pro své návštěvníky připravilo v průběhu výstavy také speciální performance a další doprovodné akce. Pokud se tedy chcete podívat, jak kreativní lidé studují na českých uměleckých vysokých školách, výstava Pokoje 5 je pro vás tím pravým. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!