Příchozí: propracované sci-fi, které místo strhujícího děje představuje dojemný příběh

Příchozí: propracované sci-fi, které místo strhujícího děje představuje dojemný příběh90%

Málokdy se podaří, aby se na jednom filmu sešel zajímavý příběh, skvělý režisér a výborná herečka. Tím spíš ne u sci-fi dramat. Nyní ale vstupují do kin Příchozí, kteří tohle všechno zvládli spojit do jedinečně zpracovaného snímku.

Na Zemi přistáli mimozemšťané. To je jediné, co mají Příchozí společného s běžnými snímky s mimozemskou tématikou. Tentokrát totiž nejde o to, že by lidskou rasu někdo chtěl napadnout, unést nebo snad sníst. Po celé Zemi se objevily záhadné vesmírné lodě. Vláda USA sestaví tým v čele s lingvistkou Louise Banksovou (Amy Adams), který se snaží přeložit jejich jazyk a najít odpovědi.

Celé drama se zaměřuje téměř výhradně na Louisin osobní příběh. Film otevírá scéna, ve které ztratí svou dceru. Na první pohled si divák říká, že tohle tam nepatří. Jak ale film plyne, začnou se k tomu přidávat další a další krátké obrazy, které se na konci spojí v strhující závěr. Všechny naráz, jakoby si dojetí schovávaly po kouscích, a pak ho na diváky plnou silou vymrštily. Přesně jako když vidíte dílky skládačky, které se vám z ničeho nic složí v jedné jasnozřivé chvíli.

Větší část příběhu se ale Louise snaží rozklíčovat mimozemský jazyk. Režisér Denis Villeneuve (Zmizení, Sicario: Nájemný vrah) pomalu, obraz za obrazem, vysvětluje, jak můžete porozumět řeči, o které nic nevíte. Klid jednotlivých scén je pro diváka příjemným odpočinkem od rychlých, akcí nabitých snímků dnešní doby. Psanou formu cizího jazyka navíc dokonale zpracovala výtvarnice Martine Bertrand. Velké, inkoustové kruhy, které se po pár vteřinách rozpustí, působí oproti našemu písmu skutečně mimozemsky.

Film o jedné herečce

I kdybychom ale pominuli zajímavou zápletku a skvělý režisérský výkon, pořád ještě zbyde výborná Amy Adams (Julie a Julia, Muž z oceli), která jako Louise odvedla většinu herecké práce. (Zbytek v podstatě zvládl pokrýt fyzik Ian v podání Jeremyho Rennera). Tato herečka dokázala naprosto přirozeně zahrát neuvěřitelně rozsáhlou škálu emocí – od strachu z neznámého, přes až dětinské nadšení z práce a naopak hluboký smutek, až po naprostý klid, když zjistí pravdu. Svým dech beroucím výkonem ale v podstatě vytvořila největším negativum filmu, absenci vedlejších postav. Jejich význam je bohužel tak zanedbáván, že už při titulkách nevíte, které tam byly, natož co dělaly nebo jak se jmenovaly.

Divácké oko u nejnovějšího sci-fi filmu potěší zejména to, že se Villeneuve oprostil od přeplácaných digitálních scén a nechal vyniknout čistotě jednotlivých záběrů. Umožňuje herečce/hercům, aby vytvořili napětí, které se v divácích drží od začátku až do konce. Příchozí jsou jednoduše ukázkou toho, že i dnes lze vystavět film jen na dobré předloze, preciznosti a talentu

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Příchozí

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Hrají: ,

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!