Zázrak na řece Hudson ožívá i na stránkách knihy. Nabízí vhled do fungování leteckého průmyslu

Zázrak na řece Hudson ožívá i na stránkách knihy. Nabízí vhled do fungování leteckého průmyslu70%

Byla to tehdy obrovská senzace. Rutinní let č. 1549 z newyorského letiště LaGuardia měl přepravit 150 pasažéru do Seattlu, případně do Charlotte, kde bylo naplánováno mezipřistání. Krátce po vzletu se však letadlo srazilo s hejnem ptáků, kteří poničili oba motory letadla. Kapitál Chesley „Sully“ Sullenberger se rozhodl pro nouzové přistání na řece Hudson, během něhož jako zázrakem nepřišel o život nikdo na palubě.

O této dramatické události pojednává snímek Sully: Zázrak na řece Hudson, který vstoupil do českých kin v září tohoto roku, a to v režii Clinta Eastwooda a s Tomem Hanksem v hlavní roli. Předobrazem tohoto filmu se stala stejnojmenná kniha, která je jakousi zpovědí pilota Chesleyho Sullenbergera. V ní se snaží kapitán přiblížit čtenářům věci, které ho od mládí formovaly a díky nimž byl, když v roce 2009 došlo k osudové srážce, připravený.

Kdo však čeká dramatický příběh, který vyvolá emoce, dojme a nepustí je od čtení, je na omylu. Kniha je totiž spíš jakousi autobiografií vyprávějící o důležitých a zlomových událostech v životě Sullyho. Samotné události na řece Hudson je věnována jen malá část knihy. O následném vyšetřování se v ní nepíše vůbec. Kniha však bezesporu potěší všechny, kteří se zajímají o letadla i o celý letecký průmysl. Sully v ní totiž popisuje úskalí i výhody profese pilota, vysvětluje, jako změnou letectví v posledních letech prošlo a nechybí ani informace o některých leteckých katastrofách, při nichž umíraly stovky pasažérů.

Zachránit jeden život znamená zachránit celý svět

Působivé je, že si kapitán v knize na nic nehraje. Vyplývá z ní jako skromný muž, pracant, nijak výjimečný člověk, který však naděvše miluje svou profesi a snažil se už od dětství dělat vše proto, aby v ní byl co nejlepší.  Místy však kniha působí jako jakási urputná obhajoba schopností, které využil při krizovém přistání na newyorské řece. Opakovaně se tak dozvídáme, co vše četl, jaké kurzy navštěvoval, jaká práce mu pomáhala. Čtenáře, kteří o jeho schopnostech obvykle v nejmenších nepochybují, může toto nekonečné opakování spíše nudit.

Nicméně čím víc se kniha přibližuje k osudovému dni, tím je pro čtenáře stále obtížnější se od ní odtrhnout. Samotný let číslo 1549 je pak popsán velmi strhujícím způsobem. Ale zároveň velmi věcně a nesentimentálně. K dispozici je i spousta technických informací, plán letu i kompletní přepis komunikace pilotů mezi sebou i s řídící věží.

Kniha tak není pouze oslavou slavného přistání na řece Hudson, ale přináší detailní pohled na letectví i na profesi pilota. Víte, jak letecký průmysl změnilo jedenácté září či nástup levných aerolinií? I odpovědi na tuto otázku v knize najdete. Pokud si ale chcete přečíst jen příběh o konkrétní nehodě, budete spíš zklamaní a vhodnější volbou pro vás bude bezesporu zmiňovaný film.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!