Do RockOpery se ve čtvrtek vrátí Anna Karenina. Nabízí ruskou klasiku v motorkářském křiváku

Do RockOpery se ve čtvrtek vrátí Anna Karenina. Nabízí ruskou klasiku v motorkářském křiváku  

Že opera může bavit nejen fanoušky vážné hudby, dokazuje svými originálními kousky pražská RockOpera. Ta je prvním divadlem určeným pro rockery, jehož program plní představení splňující nároky milovníků především tvrdších hudebních žánrů. Jednou z inscenací je i opera Anna Karenina, která návštěvníky potěší již ve čtvrtek 10. listopadu.

Rocková opera Anna Karenina slavnostně zahájila svou cestu 25. listopadu 2015. Neobvyklá interpretace slavného románu Lva Nikolajeviče Tolstého zavádí diváky do motorkářského klubu. V něm se seznamují s Annou Kareninou, jež hledá opravdový cit a upřímnost v lásce, kterou nenachází u svého manžela. Právě kvůli osudové lásce se ale dopustí nevěry. Děj hry pak sleduje tuto i další zlomové situace. Velkou roli hrají, stejně jako v knize, vnitřní světy jednotlivých postav.

Přestože slavný ruský spisovatel a filozof napsal své dílo v sedmdesátých letech devatenáctého století, problematika, kterou v něm řeší, je velmi nadčasová. „Téma sedí i na dnešní dobu. Neustále řešíme lidské vztahy, životní krize, nespokojenost s vlastními životy, úsilí o změnu a štěstí, morální hodnoty či postavení ve společnosti. Hra člověku dává prostor zamyslet se nad vlastními problémy a svým způsobem může i někoho pobídnout v jejich řešení,“ vysvětluje režisér opery Roman Štolpa.

„Vykolejení z běžného stavu věcí, emoční napětí a síla neovladatelných citů je to, co Annu Kareninu dělá velkým literárním dílem, ale zároveň souzní i s podstatou rocku, s jeho vypjatým hudebním výrazem,“ popisuje libretistka a představitelka Anny Kareniny Pavla Forest. Opera  však nabízí nejen dramatickou zápletku, ale také energickou hudbu z pera Milana Steigerwalda, originální kostýmy, stylové masky, artistická čísla i ohnivou a světelnou show.

V hlavních rolích milostného trojúhelníku se představí Pavla Forest jako Anna Karenina, Jiří Zonyga jako její manžel Alexej Karenin a Jan Toužimský, který ztvárňuje roli Annina milence. Návštěvníci se mohou těšit také na Viktora Dyka, Žántí, Petra Semeráda, Janu Paňkovou a řadu dalších. Zpěváky doprovodí živá kapela v čele s hudebníkem Milanem Steigerwaldem. Choreografii má na svědomí Irina Andreeva a skupina Pyroterra. Společně se postarají o show plnou ohně, pyrotechniky i tance.

K opeře vznikl také animovaný videoklip, který byl natočen k singlu Kopačky.  Vytvořila ho výtvarnice Michaela Fišerová, která při animaci použila princip zrychleného postupu kresby komixového obrázku ženy vítězící nad svým obdivovatelem. 

Foto: Eva Makovská 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

RockOpera Praha nabízí i další akce

Místo konání: RockOpera Praha

Více o "RockOpera"

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!