Téměř manželkou bojovníka ISIS – skutečný příběh odvážné novinářky vás zamrazí

Téměř manželkou bojovníka ISIS – skutečný příběh odvážné novinářky vás zamrazí90%

Třicetiletá novinářka, vystupující pod pseudonymem Anna Erelle, vypráví v nové knize Džihád: V kůži bojovníka Islámského státu svůj mrazivý příběh. Její falešnou facebookovou identitu – dvacetiletou Mélodie, kterou užívala k získávání informací o ISIS, jednoho dne kontaktuje Abú Bilel al-Firanzi, pravá ruka vůdce Islámského státu. Anna-Mélodie se kontakt rozhodne využít k získání cenných informací o náborových praktikách ISIS mezi mladými Evropany. Okolnosti však dostanou rychlý a dramatický spád.

„Miluji tě ve jménu Božím. Jsi můj poklad a Islámský stát je tvým domovem. Cihlu po cihle zde vybudujeme lepší svět, místo, kam bezvěrci nebudou moct vstoupit. Našel jsem ti obrovský byt! Když s tebou přijedou kamarádky, najdu ti ještě větší. Přes den se budeš starat o sirotky a raněné, zatímco já budu bojovat.“

Těmito slovy vyznává jeden z nejhledanějších teroristů lásku mladičké Mélodie, ve skutečnosti třicetileté francouzské novinářce Anně. Ta si dennodenně usedá před laptop v hidžábu a dželabě a předstírá zalíbení, aby se od několikanásobného vraha dozvěděla informace, po kterých francouzské tajné služby a policie už dlouho prahnou. Bilel se po několika hovorech přes Skype rozhodne pojat Mélodie za ženu a Anna (Mélodie) předstírá, že se za svým nastávajícím vydá do Sýrie. Čím déle však novinářka svou roli hraje, tím víc se zaplétá do nebezpečné hry, ze které nebude tak snadné uniknout.

Když Mélodie nakonec do Sýrie nedojde, začne jít Anně doslova o život. Bilel zanechá sladkých řečí a Anně dennodenně vyvolávají neznáma syrská a turecká čísla, aby jí vyhrožovali. Bilel na ní vyhlásí fatvu – výzvu k fyzickému odstranění jakýmkoliv muslimem, a tak se autorka dodnes skrývá za pseudonymem.

Anna Erelle v knize poměrně poutavě líčí nejen svůj příběh, ale i reálie ze života v Islámském státu. Zajímá vás třeba, proč se bojovníci ISIS můžou potrhat za evropskými konvertitkami? Nebo jak vlastně den takového běžného bojovníka Daeš vypadá? A jak vlastně nábor mladičkých evropských muslimů probíhá? To vše autorka odhalila nejen během svého dlouholetého psaní o rodinách evropských islámských bojovníků, ale i díky mnoha hovorům s Bilelem, blízkým spolupracovníkem šéfa ISIS al-Bagdádího.  

Kniha Džihád: V kůži bojovníka Islámského státu je nejen napínavá a čtivá, ale nabízí i jedinečný pohled do každodenního života v ISIS i na internetový nábor mladých Evropanů, kteří se dennodenně přidávají k Islámskému státu. Autorka kombinuje osobní a téměř intimní vhled do svého přežívaní v těžkých chvílích s kritickými postřehy ohledně Islámského státu, takže nejen s napětím sledujete její hovory s mezinárodním teroristou, ale se i dozvíte spoustu praktických informací.

Z tohoto děsivého příběhu zcela založeného na skutečných událostech vás zamrazí několikanásobně – z nebezpečné mašinérie Islámského státu; z lehkosti, s jakou zle vymýt mozek a zmanipulovat čerstvě konvertované mladé Evropany; i z vytrvalosti, se kterou podvedený terorista dokáže ničit život jedné novinářce. 

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!