Šumění křídel andělů dorazilo do Olomouce

Šumění křídel andělů dorazilo do Olomouce90%

Muzeum moderního umění zahájilo novou výstavu Šumění andělských křídel s podtitulem Anděl v evropském výtvarném umění. Od konce října až do začátku března příštího roku návštěvníci zhlédnou více než dvě stě andělů v různých podobách napříč historií. Uvidí zde výtvarná díla od gotiky po současnost.

Výstava Šumění andělských křídel probíhá v prostorách Muzea moderního umění a Arcidiecézního muzea Olomouc a je rozdělena do pěti celků. Každý z nich představuje jinou roli andělů. Potkáte zde Zprostředkovatele či Posla, Průvodce, Ochránce a Adoranta. V posledním oddíle Anděl na vás pak čekají díla obecně vymezující postavy anděla. „Všech pět celků se objeví v Muzeu moderního umění. V Arcidiecézním muzeu budou zastoupeny tři typy andělských bytostí, protože ve středověkém umění se některé z rolí neobjevují,“ uvádí jedna z kurátorek výstavy Gabriela Elbelová, která měla na starost část staršího umění. Záleží na divákovi, zda začne prohlídku v Muzeu umění nebo v Arcidiecézním muzeu. „Na obou místech se bude prolínat staré a moderní umění. Chronologie nehraje významnou roli, důležité bude propojení exponátů a hledání souvislostí mezi nimi,“ upřesňuje.

Zdá se totiž, že do konce devatenáctého století anděl žádné charakterové vlastnosti neměl.

Podle Gabriely Elbelové je ústředním tématem výstavy hledání odpovědí na otázku, kdo to anděl je. „Zdá se totiž, že do konce devatenáctého století anděl žádné charakterové vlastnosti neměl a ve výtvarném umění figuroval podle toho, jaké úlohy plnil v lidských příbězích,“ doplňuje. „Rozhodly jsme se tyto úlohy specifikovat tak, abychom mohly propojit staré umění s moderním a současným a pokusit se najít paralely,“ dodává kurátorka současného umění Barbora Kundračíková.

Většinu exponátů tvoří malby, ale návštěvníci zde uvidí i sochy, rukopisy, fotografie či grafiky. „Většina vybraných děl spadá do rámce ‚vysokého umění‘. Hraničním žánrům typu komiks se budeme věnovat v doprovodném programu,“ přiznává Kundračíková. I ten bude opravdu nabitý, zejména v listopadu a prosinci. Muzeum láká na komentované prohlídky, přednášky, filmy, galerijní animace a workshopy. Kurátorky vyzdvihují zejména díla Jana Zrzavého, Mikuláše Medka či Jana Knapa. Za zmínku stojí i sochy Matyáše Bernarda Brauna či obraz Jákobův žebřík od barokního malíře Domenika Fettiho.

Většina vybraných děl spadá do rámce ‚vysokého umění‘.

Výstava by nikdy nemohla vzniknout bez zápůjček z celé republiky. Východiskem pro výběr exponátů byly sice muzejní a arcibiskupské sbírky, přesto kurátorky strávily mnoho času rešeršemi odborné literatury. Zhruba osmdesát procent exponátů jsou zápůjčky, a to například z Národní galerie v Praze, Moravské galerie v Brně, Galerie výtvarného umění v Ostravě, ale také z církevních, zámeckých či soukromých sbírek. „Kontaktovaly jsme také instituce, u nichž jsme očekávaly, že by naši výstavu mohly zajímavě doplnit,“ řekla Kundračíková.

Šumění andělských křídel je první takto rozsáhlou výstavou zaměřenou na postavu anděla ve výtvarném umění. „Je to samozřejmě velké téma, ale není mnoho lidí, kteří by se mu věnovali,“ sděluje. Výstavu doplní katalog, ve kterém se otevřou některá témata v českém prostředí vůbec poprvé. „Velmi zajímavý text je například od anglické filozofky Valery Rees. Speciálně pro náš katalog napsala text o andělech v židovské tradici,“ uzavírá Elbelová.

Foto: Muzeum moderního umění 

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Muzeum umění Olomouc nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Muzeum umění Olomouc

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!