Kosmo tuneluje cestu na Měsíc českou satirou bez hranic

Kosmo tuneluje cestu na Měsíc českou satirou bez hranic80%

Seriál z pera Tomáše Baldýnského pohánějí ve vesmírné cestě historické narážky a humorná kritika čecháčkovského stereotypu.

Malá skupina s velkými ambicemi. Označení, kterým lze popsat nejen fiktivní posádku vesmírného letu v novém seriálu České televize, ale i tvůrce v čele s comebackovským scenáristou Tomášem Baldýnským. Zaplnit v tuzemském televizním rybníčku mezeru dychtící po dobrém českém sitcomu je totiž úkol vskutku nadpozemský. Přesto, když dáte všanc budoucnost zahraniční politiky země, a přestanete předstírat, že se slovo prdel u nás neříká, máte naději na úspěch.

Nový ministr školství a mládeže Lubor Šnajdr (Martin Myšička) po nástupu do úřadu zjišťuje, že celý rozpočet ministerstva padl na utajovaný projekt České nebe - cestu české posádky na Měsíc. V areálu Brdy 1 se už týdny připravuje posádka, která nemá ani tušení, že celá mise je jen obrovským tunelem ředitele projektu Ing. Sumce (Václav Kopta). Šnajdr má v úmyslu cestu okamžitě zrušit, ale ukazuje se, že by Česko muselo vrátit mohutné dotace z evropské pokladny. Velký projekt malého národa se tak přece jen dočká slíbené realizace.

Kosmonauti s pomyslným lvíčkem na prsou jsou příjemným dílkem, které si nebojácně střílí z Čechů, ale i z tuzemských tragédií. Tím jsou samozřejmě politické figurky, pasivita a do nebe volající alibismus našich "národních hrdinů". Zároveň se amatérská posádka nebojí opřít ani o palčivé bolístky dějin a s humorem, vlastně i nám Čechům vlastním, je využít ve vlastní prospěch.

Základy obsazení budují matadoři Dejvického divadla jako například David Novotný, Martin Myšička či později Lenka Krobotová. Ti se nebojí, krom ruských a čínských narážek nebo zveličování české blbosti, použít i pořádně peprný slovník. A to navzdory tomu, že je seriál vysílaný před 22 hodinou. Možnou výtku ze stran etických komisí však překryje fakt, že spisovnou češtinu by divák u vesmírného týmu jen těžko překousl. Cestovatelé i s ministry a úředníky mluví na plnou hubu a jsou tím i se svými nemotornými prostocviky uvěřitelnější.

Pětidílná minisérie Kosmo je inzerována jako obdoba britského Červeného trpaslíka nebo Jistě, pane ministře. Přes svůj satirický talent a dobové reference však postrádá kvalitnější situační humor. Kde chybí pichlavá replika, startuje série nešťastných pokusů o vteřinový vtip, který by nezachránil ani pro žánr sitcomu pověstný (a v seriálu chybějící) smích obecenstva. Naštěstí se misky vah, i přes slabší první díl, kloní k té lepší variantě. Hudební téma seriálu, které slavnostně variuje s melodií národní hymny je potom další příjemný bonus.

Češi si umějí dělat legraci ze sebe, z národnostních předsudků a stereotypů, a nehodlají se s ničím mazat.  Po hodnocených dvou dílech Kosmo prozatím putuje lehce ke hvězdám, jestli doletí ke svému cíli se diváci a recenzenti dozví každou neděli od 21:30 na obrazovkách České televize.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Kosmo (TV seriál)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!