Americká kapela Swans odehraje svůj poslední český koncert v Brně

Americká kapela Swans odehraje svůj poslední český koncert v Brně  

Newyorská rocková kapela Swans oznámila konec své koncertní činnosti. S hudebními pódii se loučí na světovém turné, během něhož představuje svou novou studiovou desku The Glowing Man. Její poslední český koncert se měl uskutečnit 19. října v pražském Divadle Archa, které bylo zcela vyprodané. Pro velký zájem se tak rozhodla kapela přidat ještě jeden český koncert, jenž se uskuteční v Brně.

Čeští fanoušci kapely Swans se tak mohou těšit ještě na jeden koncert, který se uskuteční 14. března 2017 v brněnské Flédě. Budou tak mít jedinečnou a pravděpodobně i poslední příležitost prožít český koncert této newyorské experimentální kapely na vlastní oči. I brněnské publikum se tak dočká nových skladeb ze speciálního trojalba The Glowing Man.

„Jde o vskutku epické dílo, jeden kus je složen z 240 samostatných stop,“ konstatuje lídr a frontman Michael Gira, „ale najdeme na něm také mnoho jemných momentů a bohatou instrumentaci – smyčce, dechy nebo ženské vokály. Nejdelší skladba alba je 28 minut dlouhá, další trvají třeba 22 nebo 23 minut. Skladby jsou tak dlouhé, protože se spletitě vyvíjejí, nečekejte žádné progresivně rockové suity nebo něco podobného. Podle mě, slouží vše, co jsem zmínil, emocím, jichž je na albu skutečně hodně.“

Kapela zahájila svou hudební kariéru již v roce 1982. V průběhu let se v kapele vystřídalo mnoho významných osobností. Jediným členem, který zůstal kapele věrný po celou dobu, je zpěvák a multiinstrumentalista Michael Gira. Skupina na sebe upozorňovala nemilosrdným kytarovým zvukem a jejich koncerty dokázaly navodit pocit dokonalé duševní prázdnoty. „Opravdová hudba musí místy bolet jako láska,“ tvrdil tehdy Gira. Kapela ukončila svou činnost v roce 1997. O dlouhých třináct let později se však Gira rozhodl obnovit kapelu a odstartoval tak její zlatý věk. „Neměl jsem tušení, kam to povede. Věděl jsem, že když se vydám cestou těžení z minulosti a recyklování již existujícího materiálu, nepřinese to nic, leda výsměch,“ vzpomíná.

Znovuobnovená kapela vydala během čtyř let tři dlouhohrající alba i několik živých záznamů. Odehrála stovky vystoupení po celém světě. Nyní se blíží do své poslední koncertní fáze. Čeká je totiž prodloužená část posledního světového turné. Na něm je jako předskokanka doprovodí legendární newyorská šansoniérka Little Annie, kterou na klavír doprovodí Paul Wallfisch, dlouholetý spolupracovník a nový člen Swans.

Vstupenky na brněnský koncert jsou k dostání v internetovém předprodeji. Do 24. prosince je zájemci seženou za 500 korun, poté budou zdraženy o stokorunu. Na místě se pak cena vyšplhá na 650 korun. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Místo konání: Fléda

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!