Na víkend za dokumentem do Jihlavy – 5 důvodů, proč je to dobrý nápad

Na víkend za dokumentem do Jihlavy – 5 důvodů, proč je to dobrý nápad 

Na prodloužený víkend máte několik možností – vyrazit do přírody, zůstat sedět doma nebo se hádat s kamarády, na kterou oslavu státního svátku vyrazíte. Nebo vyrazit na Vysočinu a sedět celý víkend v kině a celou noc tančit ve festivalovém stanu. Chcete vědět, proč je ta poslední možnost nejlepší?

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava slaví 20.narozeniny.

A je rozhodně co slavit – z původně nadšenecké akce a regionální přehlídky se stal jeden z nejdůležitějších festivalů v Evropě, který každoročně přiveze stovky režisérů, producentů, významných osobností české i zahraniční kinematografie a také spoustu zajímavých hostů, kteří sice možná přímo s dokumentárním filmem nesouvisí, ale mají hodně co říct – letos třeba slavný psycholog Philip Zimbardo, autor legendárního Stanfordského experimentu. Ji.hlava za těch dvacet let stále roste – letos je tu k vidění přes 300 filmů, promítá se v 9 sálech a nudit se tu nemůžete, ani kdybyste třeba hrozně chtěli.

Můžete tady diskutovat o důležitých věcech, ale nemusíte se u toho s nikým hádat.

Přestože festival dorostl do akce evropského formátu, zachovává si stále otevřenou a neformální atmosféru a ducha. Vybízí ke sledování filmů i o těch nejsložitějších tématech v prostředí, kde o nich lze nerušeně diskutovat s lidmi, kteří ví, co říkají. Celých dvacet let stojí v čele festivalu Marek Hovorka, který ho zakládal ve svých 17 letech - a stejně jako ředitel, i celý festival jsou zároveň profesionálové, kteří posouvají hranice dokumentu, tak věční studenti, kteří se chtějí prostě bavit.

Pražská kavárna je v těchto dnech celá v Jihlavě.

Je to tak – když přebíháte z jedné projekce na druhou, potkáte za těch pár minut tolik lidí, že máte dojem, že v Praze ani v Brně snad nikdo nezůstal. Jsou tady studenti, pařmeni, režiséři, novináři i kavárenští povaleči. Je tu i Ondřej Kobza a Café v Lese, veganská restaurace a všichni moderátoři Radia Wave. Zkrátka i pokud jste zvyklí na ruch velkoměsta, vážně se nemusíte bát, že by Vám tady něco chybělo.

Pokud Vás už budou bolet záda ze sezení v kině, doprovodný program nabízí spoustu alternativ.

Na Masarykově náměstí stojí Game Zone, kde můžete zapařit novinky ze světa počítačových her, kousek od náměstí stojí instalace České stříbro, která představuje 12 současných českých žen starších 70.let a vybízí k zamyšlení nad tématy jako je morální integrita. Celý den běží divadla a koncerty, celou noc jsou párty. Vystavují se festivalové plakáty i islandský videoart. A pokud by té kultury na Vás bylo přece jenom moc zatoužili jste po přírodě, pak vězte, že Jihlava je jediným krajským městem v ČR, kde je přímo z náměstí vidět na pole a do lesa.

Dokumentární filmy jsou žánr, který je nejen díky festivalu v Čechách na vzestupu a vyplatí se jim věnovat pozornost.

Těžko Vám zde vyjmenujeme všechny pecky, které jsou letos v programu, ale vězte, že jich je opravdu hodně – například dokument „Požár na moři“ o životě uprchlíků na ostrově Lampedusa, který získal Stříbrného medvěda na letošním Berlinale. V oblasti dokumentárního filmu ale také tradičně táhnou čeští autoři – letos třeba Petra Nesvačilová a její film „Zákon Helena“, ve kterém zpovídá vyšetřující v kauze Berdychova gandu, Dagmar Smržová a její „Miluj mě, pokud to dokážeš“ zabývající se sexuální asistencí pro hendikepované nebo „Normální autistický film“ Miroslava Janka, který pojednává – překvapivě – o lidech s poruchou autistického spektra. Stejně tak ale můžete vidět filmy o amerických volbách, britské televizní reality show nebo hudební dokumenty.

Ji.hlava je zkrátka místem, kde se můžete bavit, ale i vzdělávat, zamýšlet a diskutovat. Můžete si být jistí, že tady potkáte hrozně moc známých, uslyšíte svoje oblíbené kapely a uvidíte něco, o čem by Vás v životě nenapadlo, že byste to vlastně vidět chtěli, ale bude Vás to hrozně bavit. Takže, ještě váháte co s načatým prodlouženým víkendem? 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Mezinárodní Festival Dokumentárních Filmů Jihlava

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!