Startuje Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava. Zaměří se i na americké prezidentské volby

Startuje Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava. Zaměří se i na americké prezidentské volby 

Americké prezidentské volby, současná situace světa i snímky zaměřené na hudbu a ruskou filmovou avantgardu. To vše nabízí svým návštěvníkům již 20. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, který startuje již dnes, v úterý 25. října.

Jen několik dní po posledním festivalovém dnu se otevřou dveře amerických volebních místností, v nichž zvolí Američané vítěze zatím nejvyhrocenější politické kampaně v historii USA. Tuto důležitou politickou událost samozřejmě Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava neopomenul a pro své návštěvníky připravil speciální programovou sekci Slon, nebo osel. Ta se zaměří na proměny amerického volebního cirkusu od 60. let až do současnosti. Návštěvníci si navíc budou moci zvolit svého favorita nanečisto a zažít tak dilema mezi Trumpem a Clintonovou na vlastní kůži.

V rámci sekce Svědectví se pak mohou zájemci těšit na výběr filmů, které z nejrůznějších úhlů pohledu zachycují situací světa. Blok Zkouška sirén pak nabídne několik hudebních dokumentů, které do festivalového programu zařadil dramaturg Pavel Klusák. Chybět nebudou ani filmy ruské filmové avantgardy. A návštěvníci nepřijdou ani o oblíbené soutěžní sekce.

Jihlavský festival se snaží dívat v rámci svého dvacátého ročníku také do budoucnosti a snaží se odpovědět na otázku, zda bude dokumentární film i za 20 let. A pokud ano, jakou bude mít podobu? „Od doby, kdy jsem se začala zabývat dokumentárním filmem, se mluvilo o jeho krizi. Ale dokument se při tom pesimistickém skřehotání paradoxně pořád rozvíjel, košatěl a přitahoval čím dál více zajímavých autorů i diváků,“ odpovídá Helena Třeštíková. „Ať už definujeme dokument jakkoliv, v následujících dvaceti letech bude důležitější než kdy dříve,“ doplňuje filmový teoretik Thomas Elsaesser.

Živá diskuze nad budoucí podobou dokumentárního filmu se uskuteční v pátek 28. října v Majáku na Masarykově náměstí. Zúčastní se jí kanadský experimentální filmař Mike Hoolboom, kurátor galerie Tate Modern George Clark, vedoucí dokumentární sekce britského deníku The Gurdian Charlie Phillips a Michal Bregant, ředitel Národního filmového archivu.

V rámci Inspiračního fóra se v Jihlavě představí americký psycholog Philip Zimbardo i čínský novinář žijící v exilu v Německu Chang Pching, který je držitelem hlavní ceny Human Rights Press Award z Hongkongu z roku 2014. Je velkým kritikem čínského prezidenta, který omezuje svobodu projevu i čínský internet. Třetím hostem se stane ruský dramatik Mikhail Durněnkov. jenž v roce 1995 spoluzakládal Školu nové dramatiky v Toljatti.

Cenu za přínos světové kinematografie převezme na jihlavském festivalu Drahomíra Vihanová. „Režisérka, střihačka a pedagožka Drahomíra Vihanová je vzorem pro několik generací režisérů a režisérek. Inspiruje je vlastní tvorbou, neústupností a pevným charakterem. Přestože své režisérské práci obětovala mnohé, nikdy nebyla ochotná ustupovat komunistickému režimu. Své filmy věnovala tématům, která šla mimo dobová očekávání,“ představuje Vihanovou ředitel festivalu Marek Hovorka, „zatímco v porevolučním čase natočila dokumentární film o odsunutém sudetském Němci či nesmlouvavý portrét zpěvačky Evy Olmerové, za komunismu se v několika filmech věnovala postavení žen ve společnosti. Společně s Hermínou Týrlovou a Věrou Chytilovou patřila k vůbec prvním českým ženským režisérkám.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Mezinárodní Festival Dokumentárních Filmů Jihlava

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!