Výstava na zámku v Náměšti nad Oslavou

Výstava na zámku v Náměšti nad Oslavou 

Zapomenutí hrdinové – němečtí odpůrci  nacismu v českých zemích

je téma i název malé putovní výstavy, která byla otevřena na zámku v Náměšti nad Oslavou v pátek 17. září za účasti kurátora výstavy Tomáše Okurky z Muzea Ústí nad Labem, které je jedním z autorů spolu s Ústavem pro soudobé dějiny AV ČR a Národním archivem.

Výstava vznikla s podporou česko-německého fondu budoucnosti a představuje německé občany, kteří byli odpůrci nacismu. Kastelán zámku Marek Buš ve svém úvodním slově při zahájení vernisáže uvedl, že je mu velkým potěšením otevřít tuto výstavu právě v Náměšti, neboť jednou z osobností je bývalý majitel zámku Heinrich Haugwitz. Výstava mapuje osudová léta a je o lidech, o kterých se dlouho mluvit nesmělo a poté, když se o nich mluvit mohlo, jsme se ostýchali.

Tomáš Okurka představil dokumentační projekt Zapomenutí hrdinové, který v roce 2005 iniciovala vláda ČR a vyjádřila uznání německých odpůrců nacismu a omluvila se, že se po válce nedočkali uznání, ale byli perzekuováni. Zmínil, že během příprav bylo natočeno 70 životopisných rozhovorů s pamětníky, což považuje za největší úspěch projektu.Ukazují na konkrétních lidských osudech, jak pomáhali. Dále byl proveden rozsáhlý archivní průzkum, natočeny dokumentární filmy a vydány i publikace. Vernisáže se zúčastnila i dcera H. Haugwitze Johanna, díky níž je jeho život prezentován. Po válce byl internován v internačním táboře v Československu a potom odsunut do Rakouska, kde v roce 1966 ve Vídni zemřel. Až v 90. letech dávno po otcově smrti se Johanna El-Kalak–Haugwitz náhodou dozvěděla o existenci dokumentů v českých archivech, které dokládají pomoc jejího otce perzekuovaným osobám. Zveřejnila ve spolupráci s českými historiky jeho příběh. Dle jejích slov je otcova pomoc českým rodinám pronásledovaným nacisty velkým obohacením a jeho osud dokumentuje, jak bylo s těmito hrdiny nakládáno v Československu po roce 1945.

J.Haugwitzová zmínila, že Heinrich Haugwitz během svého života o svých skutcích nikdy nemluvil, proto je vděčná za to, že díky rezoluci vlády z roku 2005 a dokumentům mohou být jeho zásluhy prezentovány. Vzpomněla i na svého strýce Karla Antona Haugwitze, který se podílel na obnově hudební tradice na náměšťském zámku. Přítomna byla i její sestřenice Glorie, která je dcerou Otakara Haugwitze, bratra posledního majitele Jindřicha. Za zmínku stojí, že v roce 2009 byla vydána kniha Jindřich a Otakar Haugwitzovi. Paní Haugwitzová se zabývá vydáním knihy o Náměšti za posledních 800 let. Říká o ní, že majitelé se často měnili, ale rodina Haugwitzů zde žila přes 200 let. Během práce na této knize zjistila, že pojem vlastnictví nemá jen materiální, ale i duchovní dimenzi. Generace její rodiny přispívaly k rozvoji zámku i města Náměště nad Oslavou a připadá jí, že historie generací je v nás uložena jako duchovní DNA. Na závěr nechybělo velké poděkování za spolupráci vedení zámku i historikům a vyjádření radosti nad tím, že výstava vznikla. Je třeba dodat, že malá putovní výstava bude na zámku v Náměšti k vidění do konce září. Stálá expozice je v muzeu v Ústí nad Labem.

www.zamek-namest.cz

www.muzeumusti.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!