Jack Reacher 2: akční klišé bez nápadu

Jack Reacher 2: akční klišé bez nápadu50%

I přes varování v podtitulu se Tom Cruise vrací s pokračováním Jacka Reachera. K tradičně dobré akci však nepřidal nic než mdlý scénář a úsměvnou cestu na hranici s béčkovými filmy, které se berou vážně.

Ať už jste příznivci knižní série Leeho Childa či ne, zajisté vám neunikla jeho první adaptace na stříbrném plátně s názvem Poslední výstřel (2012). Obsazení Cruise a styl postaru natočené kriminálky mnohým divákům sedl, a proto se očekávalo, že by se další z filmových pistolníků mohl dočkat několika pokračování. O čtyři roky později se Childův hrdina znovu objevuje na scéně, především však proto, aby dostál svému podtitulu a poslal sérii do výslužby.

Jack Reacher (Tom Cruise) na volné noze řeší nejraději zločiny, na které nepotřebuje odznak a služební postup. Po další z jeho laskavostí vojenské policii je náhle její velitelka Susan Turnerová (Cobie Smulders) obviněna ze špionáže. Reacher se rozhodne Susan osvobodit a očistit její jméno. Proti je ale tajemný nepřítel, který chce zastavit prvotřídního agenta všemi prostředky. Například likvidací jeho dcery, o jejíž existenci on sám dosud neměl tušení.

Jack Reacher narozdíl od svého představitele ztratil formu i kouzlo. Zatímco Tom Cruise s každým filmem stále ukazuje, že bravurní akční scény jsou jeho doménou, v druhém filmovém pokračování Childova románu ani on nedokáže zázraky. Přitom se sequel v režii Edwarda Zwicka snaží zachovat nastavenou laťku tradičního krimi thrilleru, kde jedinou výjimkou stojí fakt, že polovina rozpočtu šla na Cruise. 

Vady na kráse jsou ale čitelné i bez vojenského výcviku. Počínaje konceptem, kdy se Reacher řadí k Bryanu Millsovi či Jacku Bauerovi a jejich problémům s dcerami v nebezpečí, konče až příliš drsnou tváří agenta, který ještě v Posledním výstřelu správně používal spíš hlavu než muskulaturu. V hereckém portfoliu kromě tradičního standardu Cruise potěší Robert Knepper (Prison Break), jenž se pro záporné role snad narodil. Cobie Smulders v roli Susan už tolik ne. Smulders postrádá plynulost a přirozenost, kterou v komediálním sitcomu nepotřebovala. Zatímco v Avengers mohla stroze velet z kapitánského můstku, v akčním dramatu chybí seriálové Robin pestřejší paleta emocí a bohužel je to znát.

Celkový obrázek snímku připomíná výcvikové centrum Toma Cruise, ve kterém si ostřílený herec potrénoval před dalším Mission Impossible nebo restartem Mumie. Paradoxně však na akci snímek stojí. Tři scenáristé totiž nedali dohromady žádný chytlavý dialog a striktně adaptovali Childův román k libosti studia. Scény jsou předvídatelné, stejně jako i finále a rozuzlení. Po odchodu z kina tak v divákovi zůstane jen jakási předehra k dalšímu cruisovskému návratu, při kterém však Jacka Reachera vytřídá nápaditější Ethan Hunt.

Názor informuji.cz: 50%

Kdy a kde dávají film: Jack Reacher: Nevracej se

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!