Monsieur Chocolat: hořkosladký příběh zapomenuté legendy

Monsieur Chocolat: hořkosladký příběh zapomenuté legendy80%

Milovala ho celá Paříž, bořil mýty o černošském obyvatelstvu ve Francii na sklonku 19. století. Nebo naopak jen naplňoval stereotypní představy a očekávání předsudky zaslepené francouzské společnosti? Nejslavnější klaun fin de siècle Monsieur Chocolat (Omar Sy) přichází do kin.

Rafael Padilla (Omar Sy) připlul do Evropy z Kuby ještě jako dítě coby otrok zámožného španělského obchodníka. Poté, co utekl z nehostinného prostředí jeho sídla, uchytil se u malého francouzského cirkusu. Film Monsieur Chocolat odhaluje Padillovu cestu z v podstatě bezvýznamné cirkusové manéže až na scénu věhlasného pařížského Nového cirkusu, kde společně s britským klaunem Georgem Foottitem (James Thiérrée) oslňovali místní diváky svými originálními výstupy. Základní rámec jejich představení byl ale pokaždé stejný – dominantní bílý klaun sekýruje a mlátí submisivního černého klauna, který svou rolí hloupého a dětinského poskoka zcela odpovídá dobovému stereotypu o černošské rase.

Monsieur Chocolat zachycuje nejen poněkud dvojsečný přístup francouzské společnosti, která ačkoli svého čokoládového klauna zbožňuje, nedokáže vidět za jeho postavou rovnocennou lidskou bytost, ale také druhou stranu mince – nebezpečí pozlátka v rukou nezkušeného mladého umělce. Po francouzském způsobu je divákovi rasismus ve filmu předkládán mezi salvami smíchu a citelný je především s rostoucím povědomím samotného Rafaela o hodnotě sebe jako člověka se stejnými právy, jaká mají bílí obyvatelé Francie, tehdy ještě koloniální velmoci. 

Zatímco představitel Foottita James Thiérrée mohl ve filmu uplatnit své zkušenosti z rodinného cirkusu a také jisté genetické předpoklady (je mimo jiné vnukem Charlieho Chaplina), pro Omara Sy (Nedotknutelní, Samba) byl Monsieur Chocolat zatím vůbec nejnáročnější rolí kariéry. Nesourodá dvojice funguje skvěle nejen v manéži, ale i mimo ni – zatímco Syho Rafael je srdečný mladík s hédonistickým přístupem k životu, připravený improvizovat a zkoušet nové věci, Thiérrého George odpovídá stereotypu smutného klauna, který se za svou maskou nikdy nesměje a ke své profesi přistupuje velmi zodpovědně. Komický talent obou herců je nesporný, a přestože pro současného diváka není pantomima stěžejním uměleckým směrem, gagy dvojice Foottit-Chocolat působí vtipně i v 21. století (přestože už s nutnou dávkou kritické reflexe).  

Monsieur Chocolat v kontrastech odhaluje nejen krásu pompézních vystoupení pařížské cirkusové manéže, ale také marný boj se společenským škatulkováním a konečně křehkost lidského ducha a lidské hrdosti.  

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Monsieur Chocolat

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Hrají: ,

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!