Lucernu po roce opět ovládnou severské snímky. Připravte se na Severský filmový podzim

Lucernu po roce opět ovládnou severské snímky. Připravte se na Severský filmový podzim   

Tradiční přehlídka severské filmové kinematografie, kterou každoročně pořádá Severský filmový klub, odstartuje v listopadu již po sedmé. Návštěvníci se tak nemusí bát, že by letos přišli o peprný humor seveřanů, mrazivé kriminální příběhy, historické snímky, absurdní dramata ani filmy ukazující skutečné lidské osudy.

Severský filmový podzim uvede nejen čerstvé filmové novinky, ale také vybrané starší snímky i úspěšné tituly z minulých ročníků. Na programu je celkem dvanáct švédských, devět norských, pět dánských, tři finské, dva islandské a jeden litevský film. Jako první se může na severský filmový vítr těšit pražské publikum. Festival totiž odstartuje 11. listopadu v Lucerně premiérou dojemné tragikomedie Muž jménem Ove vyprávějící o nečekaném přátelství. Švédský snímek, jenž vznikl na motivy stejnojmenné knihy Fredrika Backmana ukazuje osud umíněného muže, který věčně terorizuje své okolí, dokud mu do života nevstoupí rodina imigrantů.

Lákadlem letošního ročníku je také drama Idealista, které se věnuje utajované kapitole dánských dějin 20. století s přesahem až do těch nejvyšších politických kruhů Dánska a USA. A po úspěchu na Febiofestu se do Prahy vrátí také švédský film Hotel. Fanoušci romantických snímků pak jistě ocení příběh Rosita, jenž se věnuje životu v malém rybářském městečku, samotě i milostném trojúhelníku.

Hned dva filmy bude mít v programu talentovaný norský režisér Jan Vardøen. Jedním z nich je komediální drama Podzim, které sleduje bouřlivý vztah divadelní inspicientky a populárního herce. Srdce lehkosti pak navazuje na divadelní hru Paní z moře od Henrika Ibsena. Finskou filmovou tvorbu na festivalu zastoupí komedie Tábor pro dospělé, remake úspěšného dánského snímku Třídní sraz po finsku a pokračování bláznivého roadmovie Laponská odysea – dámská jízda. Vůbec poprvé letos uvede festival také litevský film. Půjde o debut režiséra Ignase Jonynase Hráč, který propojuje svět záchranné zdravotní služby a gamblerství.

Island budou letos reprezentovat komedie Albatros a Pozpátku, které se postarají o pořádnou dávku svérázného severského humoru. Chybět však nebudou ani dokumentární snímky. Film Kola versus auta popisuje globální krizi, v níž se města stále více přeplňují auty, což jde ruku v ruce se vzrůstajícím dopravním chaosem. Příběh tří přátel, kteří se chystají pokořit Kungsleden, dlouhou stezku Švédských hor, přináší počin Expedice Švédsko. Pro ty, kteří se rádi bojí, bude připraven hororový snímek Dům.

Filmy budou uváděny v původním znění s barevně upravenými titulky, které vychází vstříc i neslyšícím návštěvníkům. Festival se po Praze přesune také do regionů. Na svou část festivalu se může těšit také Brno, Jablonec nad Nisou, Jeseník, Jičín, Ostrava, Zlín a mnoho dalších. Pražské vstupné je 110 korun za film. V dalších městech jsou pak lístky o něco levnější. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Lucerna - Praha

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!