Biojarmark v Třebíči se těšil velkému zájmu

Biojarmark v Třebíči se těšil velkému zájmu 

Bio jarmark se těšil velké pozornosti návštěvníků

V dnešní moderní, uspěchané a přetechnizované době veřejnost stále více vyhledává možnost návštěvy BIO jarmarků. Nákupy čerstvých produktů od českých farmářů na trzích zažívají obrovský boom. Návrat k přírodě a zájem o lidové zvyky, které nabídl 2. ročník Bio jarmarku v Třebíči, se projevil nebývalým zájmem návštěvníků. Ve čtvrtek 9. září se Karlovo náměstí před radnicí v Třebíči již od ranních hodin plnilo stánky a hemžilo zájemci o přehlídku produktů s označením Bio. Organizátorem této akce bylo letos již po druhé Zdravé město Třebíč. Dle slov koordinátorky ZM Ivety Ondráčkové je to její „srdeční“ záležitost. Vyjádřila radost nad tím, že přízeň počasí i návštěvníků byla skvělá.

Představila se značka „Vysočina regionální produkt“

Stánek o.s. Zera nabídl ukázku produktů, které se pyšní zn. Vysočina – regionální produkt. V současné době má toto označení 36 výrobků z regionu Vysočina. V červnu byla udělena i Janě Paškové z Třebíče. Ta představila ručně vinuté perly. Říká o nich, že každý kus je neopakovatelný originál. Sklem to začíná a perlami to končí. Šperkaři měli vůbec velké zastoupení a své umění jich předvedlo hned několik. Pavla Sladká z Třebíče sdělila, že šperky vyrábí necelý rok a její koníček se stal i milou prací. Od letošního jara má i svůj obchůdek v Třebíči. Například náhrdelník, který je utvořen ze 17 řad drobounkých korálků, vyžaduje minimálně dvě hodiny intenzivní práce a hodně zručnosti. Ručně vyráběné šperky z dílny s logem produkt Vysočiny přivezla Michaela Převrátilová z Lipnice nad Sázavou. Držitelem nejen certifikátu regionální produkt, ale nově i regionální potravina je výrobce medu Kurtin z Račic u Hrotovic, který  nabídl své včelí produkty i ochutnávku medoviny.

Na náměstí se stloukalo máslo

Velkým lákadlem pro návštěvníky byla ukázka a ochutnávka ručně stloukaného másla. Do Třebíče ji přivezl Richard Blížkovský z Pístova u Jihlavy. Při možnosti vyzkoušet si ruční výrobu másla spolu s ním říká: „Dříve bylo vše lepší, žilo se skromně a jedlo se střídmě. V každé chalupě nechyběla kravka a máslo se stloukalo v máselnici a mazalo na krajíce domácího chleba…“ V Třebíči se stloukalo máslo z jihlavské smetany o tučnosti 40 %. V máselnici se ze dvou litrů smetany vytvořilo asi za půl hodiny čerstvé máslo a podmáslí. Obojí skvěle chutnalo a každý z ochutnávajících nešetřil chválou. Fakt, že pan Blížkovský zpracoval během jarmarku 15 litrů smetany, z čehož vznikne ani 7,5 kg másla, je důkazem, že zájem o lidové zvyky je velký. Dle jeho slov je ukázka lidových řemesel jeho koníčkem. Se svou manželkou se touto činností zabývá už od roku 1992, ale jeho hlavní činností je výroba kožených řemínků.Předvádění stloukání másla zajišťuje sdružení historických řemesel „Caletníci z Jihlavy“.

Hlasovalo se i pro Strom roku 2010

Další zajímavostí byla možnost hlasovat pro Strom roku 2010. Finalistou ankety je Velký javor z Třebíčska s číslem 11 a rozhodnout o vítězi může každý pomocí hlasovacích archů nebo posláním dárcovské SMS. Slavnostní vyhlášení výsledků celostátní ankety proběhne v rámci brněnského divadelního festivalu připravovaného ke Dni stromů. Svátek stromů v ČR připadá na 20. říjen.

Představil se i fair trade

U stánku Společnosti pro Fair Trade  byla možnost ochutnat instantní kávu z tanzánského fairtradového družstva Tanica nebo zakoupit výrobky fair trade.  Zástupce společnosti Stanislav Komínek zmínil, že v Třebíči se tyto výrobky dají koupit na čtyřech místech stabilně (Eden, Modrá vlnka, Kaufland, DM - drogerie). Cílem FT je zlepšit životní podmínky chudých pěstitelů v rozvojových zemích. Koupí fairtradové kávy, čaje, čokolády ad. získává spotřebitel záruku, že producenti dostali za své produkty spravedlivou odměnu, dokáží se uživit a mohou své děti posílat do škol.  Za zmínku stojí i to, že v Praze existuje pražírna fairtradové kávy Mammacoffee, která svou znamenitou kávu prodává také ve svých kavárnách.  Další příležitost veřejně ochutnat fairtradovou kávu  bude v třebíčské knihovně 1. října u příležitosti besedy na téma „Ušili to na nás“ o pracovních podmínkách zaměstnanců v oděvních dílnách, kterou povede Miša Rychtecká ze Společnosti pro Fair Trade.

Ochutnávalo se a nakupovalo zdravě

Zdraví a vitalitu bylo možno ochutnávat u stánků Racio, Tasovské placky, Vitaminátor, biofarmy Sasov, farmáře Němce z Netína, TopBiomlýna nebo z ekofarmy Pospíšilovi z Holubí Zhoře. Představil se i výrobce mléka Agro Mohelno, který zavedl mlékomaty. Nechybělo ani koření, včelí výrobky i kosmetika nebo sušené ovoce a oříšky. Kozí farma Ratibořice je také velmi známá svými výrobky z kozího mléka. V příštím týdnu ji navštíví i prezident Václav Klaus při jeho návštěvě kraje Vysočina.

Výrobky z pedigu nabízela Světlana Řezanková z Třebíče. O pedigu a práci s ním ví opravdu hodně. Některé zakázky plete i patnáct hodin denně. Pořádá i kurzy pletení z pedigu a košíkářství.

Organizátorům patří za 2. ročník Bio jarmarku v Třebíči velký dík. Je vidět, že farmářské trhy už nejsou výsadou jen velkých měst, ale že i regionální výrobci mají co nabídnout a ukázat. Přejme jim hodně dobrých produktů, abychom se mohli těšit i na další ročník třebíčského jarmarku.

foto: Zdravé město Třebíč

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!