Nejen celebrity si vyzkoušely život nevidomých. Neviditelná výstava slavila Mezinárodní den bílé hole

Nejen celebrity si vyzkoušely život nevidomých. Neviditelná výstava slavila Mezinárodní den bílé hole 

Přestože se Mezinárodní den bílé hole, který každoročně upozorňuje na odlišnosti v životech nevidomých, uskuteční v sobotu 15. října, Neviditelná výstava ho oslavila již ve čtvrtek. V obchodním domě Kika v Čestlicích uspořádala speciální akci, během níž si mohli zájemci vyzkoušet nejrůznější domácí práce poslepu. Dorazili také herečka Jitka Asterová, Zdeněk Podhůrský či moderátorka Pavla Charvátová.

Jaké je povlékat postel, vysávat, věšet prádlo, prostírat stůl či připravovat svačinu poslepu? To si mohli vyzkoušet všichni návštěvnci akce, kterou pro zájemce připravila v rámci Mezinárodního dne bílé hole pražská Neviditelná výstava. Chtěla tak přiblížit vidícím návštěvníkům, že aktivity, které dělají téměř automaticky, jsou pro nevidomé daleko obtížnější.

Na vlastní kůži si to vyzkoušela také Jitka Asterová. Ta si jako svůj první úkol vybrala stlaní postele, které pokládala za nejlehčí z nabízených činností. „Možná právě proto, že to byl poslepu vůbec první můj úkol tady, se mi zdálo povléknout postel jako nejtěžší. Nejsnadnější mi přišlo pověsit bez použití zraku prádlo, s tím jsem si, myslím, poradila dobře,“ ohodnotila svůj výkon česká herečka a moderátorka.

Herci Zdeňkovi Podhůrskému pak dalo největší práci prostření stolu. „Ten stůl se mi poslepu zdál mnohonásobně menší, než byl ve skutečnosti,“ svěřil se. Spokojený však nebyl ani se „svou“ povlečenou postelí. „Tohle je spíš nějaký pytel než ustlané lože,“ smál se.

Cílem akce bylo vyzvat návštěvníky, aby se lépe dívali kolem sebe a pomáhali lidem se zrakovým postižením. Navázala tak na prohlídky Neviditelné výstavy v Novoměstské radnici. „Chceme dát těm, kteří o to stojí, možnost poznat na chvíli úplně jiný život. Vyzkouší si, jaké to je se pohybovat bez zraku třeba v ruchu města nebo v lese, jak může být nelehké zapnout si mikrovlnnou troubu nebo třeba jak si objednat a zaplatit za kávu,“ vysvětluje Lukáš Vámoš, jeden z průvodců a organizátorů. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!