Youtuber Pixelorez: Moje TOP 5 videa vznikla náhodou

Youtuber Pixelorez: Moje TOP 5 videa vznikla náhodou 

Zpovídali jsme youtubera Pixeloreze, který by se dal označit za „videového chameleona“. Od let’s playe se přes vlogcasty dostal až k sérii TOP 5, která mu přinesla zatím největší úspěch. Na rozdíl od jiných youtuberů v ní nenatáčí stand-upy, pranky ani beauty poradnu, ale promyšlené žebříčky na rozmanitá témata. Pixelorez je znám tím, že si svou pravou identitu ostře střeží, prozradil ale, že ve svém druhém životě studuje učitelství angličtiny.

Pixeli, máš přes 218 000 odběratelů a přes 25 miliónů zhlédnutí za čtyři roky. Poznamenalo tě to nějak?

Nemyslím si. Já jsem nikdy nebyl člověk, který by slávu bral jako nějakou speciální věc. Samozřejmě to, že mě sleduje takové množství lidí, je úžasné, ale nesnažím se to nějak moc řešit. V podstatě mi to pořád přijde stejné, jako když jsem měl tisíc odběratelů. Ačkoliv občas tomu stále nemohu uvěřit.

Změnilo ti youtuberství nějak zásadně život?

Neuvěřitelně. Díky Youtube jsem potkal spoustu skvělých lidí a především jsem se naučil lépe mluvit s lidmi. Dříve jsem měl hodně problémů s komunikací a především těch tisíc lidí, které jsem měl téměř celé ty čtyři roky, mi pomohli se přes toto dostat. Naučil jsem se mluvit a taktéž se mi hodně zvedlo sebevědomí.

S těmi lidmi sis jenom psal přes komentáře pod videi, nebo ses s nimi přímo osobně setkal?

Tak samozřejmě se spoustou z nich jsem mluvil přes komentáře. S několika jsem měl konverzace na Skype a dosud mám. A s některými jsem se potkal i osobně.

Našel se mezi těmi komentátory i někdo, kdo tě kritizoval?

Záleží, co se myslí pod slovem kritika. Konstruktivní kritika se už několikrát našla, ať už ohledně mého stylu mluvy, výslovnosti různých věcí nebo střihu videa, a těm se samozřejmě snažím naslouchat a tyto chyby opravit. Pokud ale narážíme na kritiku, jakožto na to, čemu se u nás říká hateři, tak samozřejmě. Každý je má a nikdo se jim nemůže vyhnout.

Jak se s takovými hatery vyrovnáváš? Ovlivňuje tě to nějak, nebo se je snažíš ignorovat?

Jelikož si komentáře čtu, tak to ignorovat zrovna nejde, protože když je projíždím, nakonec i ty špatné automaticky přečtu. Většinou se jim ale s chutí zasměji. Pokud mi totiž někdo napíše, že moje video je špatné, protože jsem prostě idiot, tak se na to ani jinak reagovat nedá.

Píšou takoví lidé nějaké odůvodnění nebo vysvětlení ke svým názorům?

Samozřejmě, že ne. Pokud se s nimi pokusíte slušně domluvit, dočkáte se jenom sady dalších nadávek, i když párkrát už se mi podařilo se i k takovým lidem dostat. Většinou jsou to prostě lidé, kteří procházejí těžkými časy. Jednou jsem v komentářích měl mladšího kluka, který taktéž začal salvou nadávek, poté jsem se ho zkusil zeptat, co se mu na videu nelíbí a znovu jsem dostal salvu nadávek. Tak jsem na něj vytáhl, že nechápu důvod, proč mi nadává, a jestli má nějaký problém, který tu na mě ventiluje, bylo by lepší se domluvit. Dozvěděl jsem se, že se jeho rodiče rozvedli, a v klidu jsme se domluvili a nakonec se i omluvil. Člověk se na tyto lidi nemůže občas tak moc zlobit.

Takže de facto nemají problémy s tvými videi, ale se svým vlastním životem. Tvoje videa jsou podle mě dost odlišná od videí ostatních youtuberů, zejména série TOP 5. Bylo tvým záměrem se od nich distancovat?

Tak to zrovna nebylo. Moje TOP 5 videa přišla ze souhrnu různých náhod, které mě dovedly až sem. Život je někdy zvláštní. Na svůj kanál jsem totiž původně točil čistě let's playe jako všichni ostatní, protože to byla jednoduchá zábava. Jenomže všechno se změnilo, když jsem nastoupil do Indiany, což je herní pořad, na kterém spolupracuji. V podmínkách tak bylo řečeno, že na Indianě herní obsah, na můj kanál neherní obsah.

Nějakou dobu jsem přestal téměř točit a můj kanál začal umírat. Tak jsem začal dělat vlogcasty, ve kterých jsem mluvil o různých zajímavých neherních věcech, které jsem zrovna našel. A ty zajímavosti mě dost chytily, takže začaly být stále více vědecké.

Vzpomněl jsem si potom na svoje TOP 11-1, které mělo dříve dost velký úspěch, a to bylo inspirováno youtuberem Peanut Butter Gamer. Takže jsem tyto věci spojil dohromady a vzniklo první TOP 5.

Odkud čerpáš informace pro TOP 5?

Internet a občas také knihy.

Jak se vyvaruješ různých hoaxů a novinářských kachen?

Dávám si pozor na zdroje a pokaždé kontroluji minimálně ze dvou zdrojů. V žádném případě neberu věci z české wikipedie a většiny novin.

Takže využíváš spíše zahraniční zdroje?

Dalo by se říci, že téměř vždy. Pro většinu mých videí je to téměř nezbytné.

Kde bereš inspiraci pro témata svých TOP 5?

Tohle je klasická otázka, kterou nacházím v komentářích téměř každý den, a je dokonce tak častá, že i moji diváci na ni za mě již automaticky odpovídají. Téměř všechny svoje nápady beru z komentářů lidí, kteří nějaké dobré téma vymyslí. Až na pár, kde mě téma napadne samotného, nebo mi nějaké poradí kamarád.

Jaký je tvůj názor na tvorbu ostatních českých youtuberů? Když to zúžíme na těch TOP 35 uvedených na české Wikipedii, mezi kterými jsi uvedený i ty.

Já jsem na Wikipedii?

Ano, jsi uveden jako třicátý páty nejsledovanější.

Zajímavé. Můj názor na většinu českých youtuberů popravdě neexistuje. V podstatě naprosto všichni youtubeři, které odebírám, jsou ze zahraničí.

Ani ses někdy nepodíval na konkurenci? Třeba "provařeného" Fattyho Pillowa?

Na Fattyho Pillowa jsem se podíval pouze jednou a to, když jsem se dozvěděl, že se o mně zmínil v jednom ze svých streamů. Pozdravil mě a řekl mi, že mě rád podpoří, protože se mu moje videa líbí. Takže moje jediná zkušenost s ním byla pozitivní.

A co ostatní youtubeři, kteří třeba popisují své zážitky a vyprávějí historky ze života?

Sám jsem dělal to samé. Nemám technicky vzato problém s moc věcmi, co se na Youtube nachází, krom pranků. Jakmile to totiž zasahuje do prostoru cizích lidí, je to pro mě velké ne.

Narážíš například na Viral Brothers?

Popravdě jsem nemyslel nikoho přímo, ale celkově úplně všechny, nejenom na české scéně. Ačkoliv je tu jeden kanál, který jsem viděl a přišel mi docela dobrý. Nevím, jak se přesně jmenoval, ale tam si naschvály dělali přítelkyně s přítelem. Jelikož s tím byli oba v pořádku, nijak mi to nevadilo. Pokud ale do toho je zatažený nějaký jiný člověk, který nemá o tomto točení ani páru, je to podle mě odporné.

Třeba natáčení pomocí skrytých kamer?

Například. Nejhorší je, že ale tyto věci nedělají jenom youtubeři, ale i různé televizní show. Zajímalo by mě, jak by se tihle vtipálci zachovali, kdyby jim tam někdo kvůli jejich vtípku dostal například infarkt nebo záchvat úzkosti. To pak humor přejde.

Ještě zpátky k youtuberům. Co myslíš, že spočívá v jejich obrovské popularitě v posledních letech? Jak mohou u mladých lidí přebít sledování televize, filmů a podobně?

Youtube je úžasný v tom, že každý si tam najde přesně to, co chce, kdy chce. Není tam žádný program a nemusím čekat například do osmi hodin večer, abych se podíval na něco, co mě zajímá. Taktéž je tam aspekt komunikace.

V televizi se s nikým nedomluvíte. Tady na druhou stranu napíšete a tomu danému youtuberovi se to instantně objeví.

Spousta youtuberů taktéž nahrávají nová videa téměř každý den, takže je pořád na co koukat.

Objevují se teď v médiích názory, že youtubeři mají často bezduché nápady, že vytváří rádoby kulturu, ale těm divákům vlastně nic nepřináší.

Tohle je opravdu úžasná věc. A doslova jsem se teď nahlas zasmál. Sledování seriálů nebo filmů mi taktéž nic nepřinese, krom jedné úžasné věci. Zábavu. Youtube nám může přinést pár dobrých informací, ale moc jich není. Ani můj kanál v podstatě nedává lidem nic speciálního, jelikož to nejsou věci aplikovatelné v reálném světě. Jsou to jenom zajímavosti. Dozvíme se něco nového, protože nás baví objevovat. Stejně tak sledujeme různé let's playery, protože se chceme smát a bavit se.

A nepovažují se youtubeři tak trochu za umělce?

Někteří možná ano. A musí se nechat, že dost z nich i tak trochu umělci jsou. Znám spoustu úžasných youtuberů, kteří například dělají krátké filmy, malují, vyšívají, zpívají a tvoří vlastní hudbu. Tací se najdou a jsou to úžasní lidé. Pokud se ale youtubeři považují za něco víc, měli by zase spadnout dolů.

Myslíš, že se dá youtuberingem v ČR snadno uživit? Někteří přeci jen, jak známo, vydělávají astronomické částky.

Rozhodně se tím uživit dá, ale záleží, jak to člověk bere. Pokud budete dělat reklamy a necháte se sponzorovat, budete vydávat video každý den, i když nechcete, a budete dělat všechno pro to, aby vás to uživilo. Já si raději budu dělat videa jako zábavu, protože pokud se z koníčku stane práce, znechutí se nám to. Tohle nemusí platit na všechny, ale na mě rozhodně ano.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!