Den bílé hole oslaví Neviditelná výstava speciální akcí. Návštěvníci si na ní vyzkouší rozličné domácí práce poslepu

Den bílé hole oslaví Neviditelná výstava speciální akcí. Návštěvníci si na ní vyzkouší rozličné domácí práce poslepu  

Také tento rok upozorní Mezinárodní den bílé hole na odlišnosti v životech nevidomých. Přestože se každoročně tento den slaví 15. října, speciální akce, která přiblíží každodenní život s tímto handicapem, se uskuteční již o dva dny dříve. Návštěvníci si během ní budou moci vyzkoušet poslepu různé domácí práce.

Běžné domácí práce, jako je stlaní postelí, vysávání, zametání, věšení prádla i prostírání stolu, jsou pro nás již téměř automatickou činností, která nám nedělá žádné problémy. I když se nám do ní často nechce. Jaké se ale vykonávat tyto činnosti bez použití zraku? To si mohou vyzkoušet všichni zájemci, kteří dorazí ve čtvrtek 13. října do obchodního doku KIKA v Čestlicích, a to od 15:00 do 19:00. V rámci akce Mezinárodní dení blé hole si může kdokoliv zkusit domácí práce poslepu, s čímž jim pomohou nevidomí a slabozrací průvodci z pražské Neviditelné výstavy. Chybět nebudou ani hvězdní hosté – Zdeněk Podhůrský, herečka Jitka Asterová i moderátorka Pavla Charvátová.

Den bílé hole nás má vyzvat hlavně k tomu, abychom se lépe rozhlédli kolem sebe a pomáhali lidem se zrakovým postižením,“ vysvětluje poslání akce její organizátorka a ředitelka pražské Neviditelné výstavy Rita Küű, „specifické aktivity přibližující život nevidomých pořádáme k příležitosti Dne bílé hole už od roku 2011. Ale každý ročník se snažíme vybrat trošku odlišné téma.“ Návštěvníci si tak mohli již vyzkoušet krátkou procházku s vodícím psem nebo si připravit potmě svačinu.

Akce tak navazuje na prohlídky Neviditelné výstavy, které se konají v Novoměstské radnici. Člověk se během nich ocitne na několik chvil naprosto bez zraku, což může být pro návštěvníka zvyklého na současný vizuální svět poměrně silným zážitkem. „Chceme dát těm, kteří o to stojí, možnost poznat na chvíli úplně jiný život. Vyzkouší si, jaké to je se pohybovat bez zraku třeba v ruchu města nebo v lese, jak může být nelehké zapnout si mikrovlnnou troubu nebo třeba jak si objednat a zaplatit za kávu,“ vysvětluje Lukáš Vámoš, jeden z průvodců Neviditelné výstavy.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!