Pražský divadelní festival německého jazyka odhalil svůj program. Návštěvníky láká na deset inscenací v němčině či s německými titulky

Pražský divadelní festival německého jazyka odhalil svůj program. Návštěvníky láká na deset inscenací v němčině či s německými titulky  

Pražská přehlídka nejvýznamnějších divadelních produkcí v německém jazyce letos oslaví již svůj 21. ročník. Při této příležitosti nabídne návštěvníkům bohatý program, jenž se uskuteční od 19. listopadu až do 5. prosince, a to hned v několika pražských divadlech. Celkem letos pořadatelé dovezou do České republiky desítku inscenací.

Pražský divadelní festival německého jazyka odstartuje v sobotu 19. listopadu klasikou všech klasik – shakespearovským Hamletem. „V Shakespearově roce, tedy 400 let po smrti velkého dramatika, samozřejmě chceme mít v programu jeho stopu a berlínský Hamlet je skvostnou, silnou, obrazivou inscenací, po níž jsme opravdu dlouho toužili, až konečně vyšla možnost jejího hostování v Praze,“ vysvětluje Petr Štědroň. šéfdramaturg festivalu. V inscenaci režiséra Thomse Ostermeiera exceluje německý herec Lars Eidinger. Celá hra je navíc zajímavá tím, že ji zvládne odehrát pouze šestice herců, kteří neustále střídají své role.

„Naprostá většina představení, která jsme vybrali pro 21. ročník festivalu, obsahuje ať už v prvním nebo aspoň ve druhém plánu silnou politickou výpověď,“ láká ředitelka festivalu Jitka Jílková. Návštěvníci se mohou těšit třeba na dokumentární produkci Kameny zmizelých, která přibližuje osudy židovských divadelníků za 2. světové války. Hra The Situation od izraelské režisérky Yael Ronen pak vypráví příběhy přistěhovalců z Palestiny, Izraele a Afghánistánu v současném Německu. Inscenace Hans Schleif ukazuje osudy stejnojmenného esesmana, o kterém promlouvá jeho vnuk Matthias Neukirch, herec curyšské činohry, tudíž se jedná o velmi osobní kousek.

Německé divadlo Staatsschauspiel Hannover pak nabídne drama Pověření, v němž si zahraje známá německá divadelní i filmová herečka Corinna Harfouch. Z Rakouska dorazí loutkové představení F. Zawrel – Geneticky a sociálně méněcenný vyprávějící o nacistických pokusech na dětech. O generačním konfliktu mezi dnešními třicátnicemi a jejich dětmi je inscenace A pak přišla Mirna.

Své zastoupení budou mít na festivalu ale také čeští tvůrci. Akce uvede v premiéře divadelní hru české spisovatelky Petry Hůlkové, která se při psaní inscenace Buňka číslo volně inspirovala nejznámějším lucemburským spisovatelem Rogerem Manderscheidem. Dalším domácím příspěvkem bude Pornogeografie, která získala Cenu Josefa Balvína za nejlepší inscenaci německojazyčného textu.  

Poslední inscenace celého festivalu se odehraje 5. prosince. Půjde o dramatizaci románu Theodora Fontana Effi Briest. „Inscenace v režii Clemense Sienknechta a Barbary Bürk z Deutsches Schauspielhaus Hamburg s názvem Effi Briest – ovšem s jiným textem a taky jinou melodií je velmi muzikální, s živými hudebníky na scéně, skvělými herci a slavnými hity, především je to však zcela nečekaně skutečná komedie, která si zahrává s více polohami a motivy světové literatury,“ dodává Jílková.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo na Vinohradech nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo na Vinohradech

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!