Národní muzeum hledá rovnováhu v památníku na Vítkově

Národní muzeum hledá rovnováhu v památníku na Vítkově  

Složité hledání rovnováhy. Jazzová sekce, moderní umění a hudba v Československu. Takový nese název nová výstava Národního muzea, která byla otevřena v pátek 23. září v Národním památníku na Vítkově. Návštěvníky seznámí s činností a fungováním jedné z nejdůležitějších organizací alternativní kultury v socialistickém Československu.

Výstava prostřednictvím třinácti panelů s texty a dobovými fotografiemi představuje návštěvníkům organizaci Jazzová sekce, která působila v Československu v letech 1969 až 1986 a později velmi významně ovlivnila českou alternativní kulturu. V roce 1971 organizaci oficiálně schválil komunistický režim, který doufal, že prostřednictvím ní dostane pod kontrolu ‚rebelský‘ jazzový žánr. Tyto plány se však nenaplnili a Sekce začala velmi brzy směřovat podobným směrem jako Václav Havel či Charta 77.

Výstavu připravil doktor Rüdiger Ritter z Katedry středoevropských dějin na Univerzitě Brémy. Spolupracoval při tom nejen s Národním muzeem, ale také se Slovanským národním muzeem. „Nová výstava v Národním památníku na Vítkově je již druhou výstavou, na které Národní muzeum spolupracovalo s Univerzitou Brémy. V loňském roce zde otevřelo výstavu fotografií Ivana Kyncla, pražského fotografa a disidenta, jehož snímky z pozůstalosti jsou rovněž uloženy v archivu Výzkumného ústavu pro východní Evropu. Díky této spolupráci máme opět možnost představit důležité momenty z naší novodobé historie a přiblížit je i dnešní mladé generaci, pochvaluje si spolupráci Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea.

Jazzová sekce byla původně kulturním sdružením, které se však postupem času přeměnilo v opoziční fórum. Proto proti ní byl v roce 1987 zkonstruován velký proces, během něhož bylo zatčeno několik stěžejních členů a  zakázána jeho činnosti. „Výstavou chceme poukázat na vliv, kterým Jazzová sekce prostřednictvím jazzové hudby a moderního umění přispívala k oslabování socialistického režimu v Československu,“ říká kurátor výstavy Dr. Rüdiger Ritter.

Výstava je výsledkem několikaleté práce archivu Výzkumného ústavu pro východní Evropu při Univerzitě Brémy. Ten vznikl již v 80. letech minulého století. „V archivu Výzkumného ústavu pro východní Evropu je uložena podstatná část korespondence členů Jazzové sekce. Kromě toho se zde také nachází některé Sekcí vydané umělecké edice (mnohdy vizuálně velmi atraktivní), návrhy koncertních plakátů, programy nebo fotografie a protokoly z výslechu protagonistů v předem zinscenovaném procesu. Jejich prostřednictvím je návštěvníkům vysvětlena vlivná funkce umění v tehdejším socialistickém zřízení,“ dodává Ritter.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní muzeum – Národní... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!