Ostrava Kamera Oko zná vítěze krátkometrážní soutěže

Ostrava Kamera Oko zná vítěze krátkometrážní soutěže  

Moravskoslezskou metropoli ovládly filmy. V Ostravě totiž právě probíhá Mezinárodní filmový festival Ostrava Kamera Oko, který právě vstupuje do své druhé poloviny. Své první vítěze zná ale již nyní. V Krátkometrážní soutěži uspěli třeba Adam Mach se snímkem Strach. Zvláštní uznání obdržela Klára Belicová, která na festivalu prezentovala ukázku z chystaného dokumentu Zákon Helena.

Filmový festival Ostrava Kamera Oko odstartoval v pátek 23. září americko-íránskou komedií Radio Dreams ve Světě techniky v Dolních Vítkovicích. Ve své polovině rozdal pak první festivalové ceny. O výsledcích Krátkometrážní soutěže rozhodla porota složená z kameramana Diviše Marka, fotografa Marka Bartoše a kameramanky Yvon Teysslerové. Ta vybírala celkem z pěti krátkých filmů vytvořených mladými českými kameramany.

Cenu za nejlepší kameru získal Adam Mach za snímek Strach. Na zvláštní uznání pak dosáhla Klára Belicová za ukázku z filmu Zákon Helena. „I přes nedokončený film jsme se rozhodli udělit čestné uznání za zásadní příspěvek kameramanky,“ odůvodnila porota své rozhodnutí. Film vstoupí do kin již v listopadu tohoto roku. Jedná se o dokumentární detektivku, která sleduje pátrání režisérky Petry Nesvačilové po Berdychově gangu.

Festival má tak za sebou bohatý víkendový program, který se uskutečnil především v Dolní oblasti Vítkovic a v Provozu Hlubina. Filmoví nadšenci si ale mohou ještě užít druhou polovinu festivalu. V rámci něj se mohou kromě snímků těšit i na doprovodný program. V úterý večer se uskuteční třeba projekce dokumentu o berlínské hudební scéně B-Movie i na koncert izraelského elektronického dua SHTUBY. Úterní program nabídne také snímek Hitchcock/ Truffaut, jenž zachycuje právě rozhovory těchto dvou filmových velikánů.

Nový film Tima Burtona Sirotčinec slečny Pelegrinové pro podivné děti je na programu ve středu. Osmý ročník festivalu pak zakončí čtvrteční projekce naslepo. Za dobrovolné vstupné se mohou návštěvníci těšit na filmové překvapení. Ve čtvrtek budou rovněž známé výsledky v hlavních soutěžních kategoriích. 

Foto: Lukasneasi.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Adam Mach
 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!