Návštěvníci muzikálu Alenka v kraji zázraků prožili fantastické pohádkové dobrodružství

Návštěvníci muzikálu Alenka v kraji zázraků prožili fantastické pohádkové dobrodružství90%

V říši plné pohádkových bytostí se poslední sobotní zářijové odpoledne ocitli návštěvníci muzikálu Alenka v kraji zázraků, který uvedlo pražské divadlo Hybernia.

Příběh o Alence, která se po spadnutí do hluboké králičí díry dostane do země Srdcové královny, napsal autor Lewis Carroll už v 19. století. Anglický matematik a logik se v knize pokusil propojit reálný a fantazijní svět a poukázat na to, že ne všechno se dá vysvětlit. To se mu povedlo natolik, že jeho dílo z roku 1965 zná dnes téměř každý.

Pohádka Alenka v říši divů se stala inspirací i pro scénáristy Jana a Alenu Pixovi, kteří se rozhodli hlavní aktéry knižní předlohy oživit na prknech divadla Hybernia. Ve spolupráci s hudebníkem Vašo Patejdlem a textařkou Kristýnou Pixovou se jim povedlo vytvořit hravý, ale poučný muzikál, který pobaví nejen děti, ale i jejich rodiče. O scénu a výrobu kostýmu se pak postaral  Martin Černý, umělecký šéf technického provozu Národního divadla.

V muzikálové verzi pohádky se setkáváme šestnáctiletou Alenkou, která vyrůstá v nefunkční rodině. Ve snu se ocitá v pohádkové říši, kde se seznámí se Šklíbou (Andrea Hauerová), Kloboučníkem (David Gránský), Houseňákem (Felix Slováček) či zajícem Brežňákem (Filip Hořejš) a mnoha dalšími postavami, které představují její přátele a příbuzné z reálného světa. Součástí představení je i spousta kouzel, jejichž dramaturgie se ujal iluzionista Pavel Kožíšek. Diváci tak viděli levitující Alenku či proměnu dospělé Srdcové královny v malou dívenku.

Hlavní role Alenky se v sobotním představení ujala čtyřiadvacetiletá Michaela Sejnová. Ta dokázala publikum do atmosféry příběhu vtáhnout hned v úvodní scéně se svými muzikálovými rodiči Dagmar Patrasovou (Bílá královna) a Bořkem Slezáčkem (Bílý králík). Ti zrovna řešili manželskou krizi a téměř zapomněli na narozeniny své dcery. Pocit zklamání zahrála mladá herečka a zpěvačka natolik uvěřitelně, že se i samotné hlediště ocitlo v ne zrovna veselé náladě. Naopak při tanečních vystoupeních či v zábavných scénkách z ní čišela radost a bylo znát, že si svou roli opravdu užívá. Ne jinak tomu bylo u její kolegyně Kateřiny Průšové, která si zahrála malou Alenku a Michaelu Sejnovou celou pohádkovou říší doprovázela.

O salvy smíchu se pak postarali Houseňák Felix Slováček proměňující se celé představení v motýla, Valibuk (Petr Šudoma) slavící nenarozeniny 364x v roce, a zejména dvojice Bublifuk (Jan Fanta) s Bublifíkem (Richard Pekárek) a zajíc Břežňák (Filip Hořejš) s Kloboučníkem (David Gránský). Poslední jmenovaný opět potvrdil, že mu role frajírka s dobrým srdcem už od dob seriálu Gympl s (r)učením omezeným sedí. Alenku zpočátku sice popichoval a dělal si z ní srandu, nakonec jí ale v několika dramatických situacích pomohl. Dostal dívku ze spárů královských vojáků a zachránil ji taktéž od jisté popravy.

Výborné představení odehrála také Michaela Nosková v roli již několikrát zmíněné Srdcové královny. Diváci si její přítomnost na jevišti přímo vyžadovali, a když se na pódiu objevila, zejména děti jásaly v hledišti nadšením. Naopak menším zklamáním byly scény s Bílou a Černou královnou. Zejména postava Dagmar Patrasové působila nevýrazně  a jako Alenčina matka by si možná zasloužila více prostoru.

Příjemný rodinný muzikál Alenka v kraji zázraků nabízí návštěvníkům chytlavou hudbu Vašo Patejdla doplněnou o skvělá taneční čísla choreografky Petry Parvoničové a dojemné, ale i vtipné chvilky, které pobaví děti i dospělé.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Hybernia nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo Hybernia

Více o "galerie_Alenka v kraji zázraků"

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!