Na Večer s českým dokumentem dorazí Třeštíková, Remunda i Ryšavý

Na Večer s českým dokumentem dorazí Třeštíková, Remunda i Ryšavý 

Do pražského kina Světozor se opět chystá tradiční Večer s českým dokumentem, který přiblíží očekávané novinky v oblasti českého dokumentárního filmu. Návštěvníci se mohou těšit na sérii krátkých prezentací, v nichž jim samotní dokumentární tvůrci přiblíží, na čem v současné době pracují. Mezi prezentujícími nebude chybět Helena Třeštíková, Filip Remunda či Lukáš Kokeš.

Večer s českým dokumentem se uskuteční v pondělí 26. září v 18:30 v pražském kinu Světozor. Zmiňované prezentace představí vybrané dokumentární projekty v různých stádiích rozpracovanosti. Chybět samozřejmě nebudou ani krátké ukázky. Večer pak završí předpremiéra dokumentu Slepý Gulliever režiséra Martina Ryšavého, s nímž se po projekci uskuteční i debata.

„Pro letošní prezentaci jsme připravili pestrou skladbu reprezentující aktuální českou dokumentární produkci. Můžeme se těšit na projekt Heleny Třeštíkové, který v návaznosti na Manželské etudy pokračuje ve sledování rodiny Strnadových. Nové filmy dokumentární série Český žurnál poodhalí Filip Remunda. A nebude chybět ani svěží pohled mladého dokumentaristy Lukáše Kokeše, který se ve filmu Nic jako dřív snaží zachytit život dnešních teenagerů žijících v městech českého příhraničí,“ představuje program Anna Kaslová, vedoucí projektu Český dokument z Institutu dokumentárního filmu.

Dokumentarista Jan Svatoš představí návštěvníkům připravovaný snímek Archa světel a stínů vyprávějící o osudech mladých filmařů a manželů Johnsonových, jejichž příběh fascinoval i osobnosti, jako jsou Hemingway, Chaplin i britská královská rodina. Kateřina Hager se ve svém dokumentu Děti online zabývá příběhy tří dětí z generace tzv. digitálních domorodců, pro něž je internet nepostradatelných zdrojem zábavy, komunikace, ale i rizik. Film S mámou venku vyprávějící příběhy žen, které vykonávají trest odnětí svobody se svými dětmi na specializovaném oddělení ve věznici ve Světlé nad Sázavou, přiblíží Veronika Jonášová.

O závěr dokumentárního večera se pak postará předpremiéra snímku Martina Ryšavého Slepý Gulliver. V něm vypráví jeden z nejvýznamnějších současných českých filmařů svůj vlastní příběh, během něhož si nechává v pražské optice vyšetřit a korigovat zrak, aby mohl svou profesi vykonávat i nadále. 

Foto: Antonín Matějovský/ Institut dokumentárního filmu 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Světozor

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!