Nejnovější články » Divadelní recenze

Ve východočeské Poličce odstartoval MIME FEST. Uctívá památku Borise Hybnera

13.9.2016,

Pátý ročník mezinárodního festivalu MIME FEST odstartoval v pondělí 12. září ve východočeské Poličce. Svým návštěvníkům nabízí představení předních umělců z různých koutů světa i to nejlepší z české scény. Nechybí klauni, mimové ani akrobati. Kromě zajímavých show jsou pro návštěvníky připravené i workshopy a semináře.

Letošní ročník MIME FESTU, který těší návštěvníky po dobu šesti dní, uctívá památku nedávno zesnulého českého mima a iniciátora vzniku festivalu Borise Hybnera. Na něm také pravidelně vystupoval a přednášel. „Boris byl inspiračním zdrojem mnoha projektů a jsme rádi, že nám pomohl vybudovat tento festival. Prozíravost nápadu potvrzuje stále rostoucí návštěvnost i množství špičkových zahraničních interpretů, kteří k nám rádi jezdí,“ říká umělecký šéf festivalu Radim Vizváry. Oblíbeného herce tak již připomněl pondělní program, jeho památce bude věnováno ale i sobotní vyvrcholení. Během něj vystoupí v rámci Mime Evening jeho dcera Vanda.

Red Bastard

Program letošního ročníku je velmi bohatý a představí se v rámci něj i umělci ze Spojených států, Portugalska i Indie. Americký klaun Red Bastard známý i ze slavného Cirque de Soleil, předvede návštěvníkům svou téměř terapeutickou show, během níž nebude nikdo ušetřen. O propojení tradičního východního umění se západními artistickými disciplínami se pak postará Indka Nimmy Raphel. Maďarské duo Bandart pak propojí své taneční vystoupení s nejnovějšími projekčními technologiemi.

O zábavnou pantomimickou show se ve čtvrtek postará Radim Vizváry během svého Sóla. V pátek pak nebude chybět akrobatická skupina Losers Cirque Company, která se předvede hned během dvou představení. O večerní páteční program se pak postará Spitfire Company, která předvede svou světově oceňovanou inscenaci Antiwords, jež vznikla na motivy hry Audience od Václava Havla. Program festivalu doplní i představení mladé generace. Programová část nazvaná Ňáká pantomima zahrne klaunérii Chaos srdce pocházející z dílny JAMU i etudy pantomimy studentů HAMU.

Losers Cirque Company, foto: Petr Krupička

Na své si na MIME FESTU přijdou také děti. Hned několikrát pro ně vystoupí Václav Strasser se svými duhovými bublinkami a připravena jsou také rodinná představení na náměstí, během nichž se uskuteční žonglérská show historického Šaška Fjodora a Red Chocolate portugalského klauna Enana. Chybět nebudou ani workshopy a semináře, do nichž se zapojí i zahraniční festivaloví hosté. 

Radim Vizváry